Banca Comercială Română (BCR) a pierdut, la prima instanţă, procesele intentate de doi lideri sindicali care fuseseră concediaţi în cadrul procesului de restructurare derulat anul trecut.
Instituţia de credit a făcut apel faţă de aceste decizii.
Vasile Galbenu, Preşedintele Comitetului Sindical Gorj al celei mai mari bănci din ţara noastră, şi Nicolae Vasile, membru în acelaşi comitet, au acţionat în judecată BCR la Tribunalul Gorj, reclamând că disponibilizarea domniilor lor nu a respectat legislaţia în vigoare.
Procesele celor doi au început la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, respectiv în prima parte a lunii februarie 2014, finalizându-se la aceeaşi dată, 20 martie 2014.
Tribunalul Gorj a decis ca atât Vasile Galbenu, cât şi Nicolae Vasile, să fie reintegraţi pe posturile pe care le-au deţinut înainte să fie concediaţi.
Instanţa a mai hotărât ca BCR să le achite celor doi despăgubiri constând în drepturile salariale ce li s-ar fi cuvenit pe perioada cuprinsă între data concedierii şi data reintegrării efective la valoarea indexată, în funcţie de rata inflaţiei.
De asemenea, banca este obligată să le plătească acestora şi despăgubiri constând în diferenţele dintre comisioanele/dobânzile practicate pentru salariaţii BCR şi non-salariaţii BCR, aferente operaţiunilor prin conturile personale şi a câte unui credit aflat în derulare, corespunzător perioadei menţionate, conform deciziei tribunalului.
În cazul lui Vasile Galbenu, salariile compensatorii de plătit se ridică la 55.240 lei, iar în cel al lui Nicolae Vasile, la 72.020 lei, potrivit aceleiaşi surse.
Vasile Galbenu ne-a precizat că nici în cazul domniei sale, nici în cazul lui Nicolae Vasile, nu s-a ţinut cont, în luarea deciziilor de concediere, că exercită funcţii în cadrul sindicatului BCR.
Codul Muncii prevede, la articolul 60, alineatul g), că nu poate fi dispusă concedierea salariaţilor pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către respectivele persoane.
Instanţa care va judeca apelul BCR este Curtea de Apel Craiova, ieri având loc repartizarea celor două dosare.
Conducerea celei mai mari bănci din ţara noastră a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că în 2013 au fost concediaţi 1.200 angajaţi cu normă întreagă şi angajate 400 de persoane cu jumătate de normă. Disponibilizările au fost decise în condiţiile în care, în anul precedent, BCR a înregistrat o pierdere de 1,2 miliarde lei, pe fondul creşterii costurilor cu provizioanele.
Dana Demetrian, director Reţea Retail BCR, a dat de înţeles, în decembrie, că procesul de restructurare ar fi avut loc oricum, indiferent de rezultatele financiare ale instituţiei de credit, fiind "un proces normal", prin care trece orice bancă mare la un interval de zece ani.
Ziarul BURSA a scris încă din luna iulie a anului trecut despre angajările care aveau loc la BCR pe perioada restructurărilor.
Conducerea Sindicatului Naţional al Salariaţilor băncii ne semnala, atunci, că ar fi existat neconcordanţe la nivelul legislaţiei aplicabile relaţiilor de muncă, în condiţiile în care angajaţi ai BCR care ocupau poziţii similare noilor angajaţi erau concediaţi, în perioada respectivă.
1. Intrebare
(mesaj trimis de Barbarul mioritc în data de 12.06.2014, 14:29)
Cine este barabar in aceasta situatie, maestre Bestea, Treichl sau Galbiorul?