BELARUS: Peste 200 de persoane arestate de Ziua Libertăţii

J.P.
Internaţional / 26 martie 2021

Peste 200 de persoane arestate de Ziua Libertăţii

Peste 200 de persoane care au protestat joi împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko au fost arestate în Belarus de Ziua Libertăţii, sărbătoare care marchează declararea independenţei ţării în 1918, relatează Hotnews.

În capitala Minsk protestatarii s-au strâns în număr mare pentru prima dată în ultimele săptămâni după ce demonstraţiile masive care au zguduit ţara anul trecut au fost reprimate brutal de către forţele de ordine.

Protestul de joi a fost organizat cu ocazia celebrării declaraţiei de independenţă a Republicii Populare Belarus în 1918, un stat independent care a existat timp de doar câteva zile înainte ca Armata Roşie să intervină.

Opoziţia din Belarus celebrează de regulă anual această dată drept Ziua Libertăţii deşi nu este o sărbătoare oficială.

Pentru a evita arestările în masă, grupuri mici au mărşăluit prin curţi şi pe străzi după ce un număr mare de forţe de ordine au fost masate în centrul Minskului.

Înregistrări video distribuite pe platformele social media arată poliţia arestând persoane care flutură steaguri alb-roşii, emblema opoziţiei faţă de Lukaşenko.

Ministrul de interne Olga Chemodanova a anunţat că peste 200 de persoane au fost arestate în întreaga ţară în legătură cu adunările neautorizate.

Anul trecut peste 33.000 de persoane au fost reţinute pentru participarea la protestele împotriva lui Lukaşenko, acuzat atât de opoziţie cât şi de comunitatea internaţională de fraudarea alegerilor prezidenţiale în urma cărora a fost cotat cu 80% din voturile exprimate.

Numeroşi protestatari au relatat că au fost torturaţi şi supuşi unor abuzuri fizice, Centrul pentru Drepturile Omului Viasna afirmând că 302 persoane încă sunt reţinute ca prizonieri politici.

Printre acestea se numără jurnalişti, activişti şi membri ai opoziţiei.

Tot joi poliţia a reţinut mai mulţi lideri ai unei organizaţii a etnicilor polonezi din Belarus. Arestările au avut loc după ce liderul acestora, And¿elika Boris, a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru organizarea unor adunări neautorizate.

Autorităţile l-au pus de asemenea sub acuzare pe Boris pentru incitare la ură socială, acuzaţie pedepsibilă cu până la 12 ani de închisoare.

Liderii etnicilor polonezi au organizat manifestări în memoria rezistenţei subterane din Polonia şi Belarus din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lucru considerat jignitor de regimul de la Minsk.

Diplomatul-şef al diplomaţiei europene, Josep Borrell a anunţat joi că statele membre ale UE "cer Belarusului eliberarea imediată şi necondiţionată a domnului And¿elika Borys, alături de toţi deţinuţii politici reţinuţi în acest moment".

"Asistăm la o nouă escaladare a represiunii împotriva poporului bielorus, inclusiv orchestrarea unor campanii de persecutare a apărătorilor drepturilor omului, jurnaliştilor şi societăţii civile din Belarus", a adăugat Borrell.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Apreciez ironia din titlu :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb