BERD finanţează modernizarea unor staţii CFR

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 8 iunie 2005

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate - CFR SA şi cei ai societăţilor "Wiebe" din Germania, "Poldmir" din Israel, "Diekat" şi "Athena" din Grecia au semnat contractele pentru modernizarea staţiilor de cale ferată din Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa. La selecţionarea acestor staţii s-a ţinut cont de poziţia lor pe coridorul IV paneuropean, de faptul că sînt reşedinţe de judeţ, dar şi de numărul de trenuri care le tranzitează. Lucrările de reabilitare vor fi demarate în decursul acestui an, iar finalizarea lor este prevăzută pentru 2008.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 24 milioane de euro, banii fiind împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Creditul a fost contractat pentru 15 ani, cu trei ani perioadă de graţie. Programul de modernizare cuprinde 150 de staţii. Pentru 16 dintre acestea, lucrările de reamenajare se află în derulare, urmînd să fie finalizate în decursul anului 2006.

Refacerea staţiilor presupune reamenajarea spaţiilor publice, a caselor de bilete, a instalaţiilor electrice şi termice, amenajarea unor zone comerciale şi a sălilor de aşteptare, amplasarea ascensoarelor, acolo unde este cazul, refacerea grupurilor sanitare şi a staţiilor de parcare. Semnarea celor cinci contracte face parte din strategia Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) privind dezvoltarea şi modernizarea reţelei feroviare. Realizarea acestei strategii va conduce la integrarea CFR în reţeaua feroviară a Uniunii Europene, care presupune dezvoltarea coridoarelor paneuropene de transport, ridicarea performanţelor reţelei feroviare româneşti la cerinţele europene, precum şi modernizarea staţiilor de cale ferată, pentru aducerea lor la nivel de eurostaţii.

Prezent la ceremonia semnării contractelor, ministrul de resort, Gheorghe Dobre, a afirmat că săptămîna care urmează va semna contractul pentru începerea lucrărilor pe coridorul IV paneuropean (feroviar) Bucureşti - Constanţa. Domnia sa a declarat că, în prezent, negociază cu Banca Europeană pentru Investiţii în vederea contractării unui credit pentru reabilitarea tronsoanelor de cale ferată Curtici - Simeria şi Cîmpina - Predeal. Ministrul Dobre a spus că, în momentul venirii sale la conducerea ministerului, erau refăcuţi 84 de km de cale ferată. MTCT are în vedere şi execuţia de lucrări pe coridorul IX, alcătuit tot din două componente, rutieră şi feroviară.

Noi negocieri cu "Bechtel"

Gheorghe Dobre a menţionat că, zilele trecute, autorităţile au achitat 10 milioane de euro din suma pe care Ministerul Transporturilor o datorează societăţii "Bechtel" pentru construcţia autostrăzii Braşov - Borş, în momentul de faţă rămînînd debite de 78 milioane de lei. Domnia sa a spus că, în această perioadă, renegociază cu reprezentanţii companiei "Bechtel" anumite clauze contractuale ce privesc construcţia autostrăzii, care, în opinia oficialului din minister, au fost încheiate "pe lîngă legislaţia românească". Una dintre acestea priveşte acordarea avansului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb