Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat ieri că a decis să-şi majoreze nivelul investiţiilor programate în acest an, de la şapte la opt miliarde de euro, ca urmare a efectelor crizei financiare globale şi a cererii crescute pentru finanţarea oferită de BERD, informează un comunicat de presă. Consiliul director al BERD a decis ieri să majoreze volumul anual de investiţii cu un miliard de euro, astfel că nivelul investiţiilor programate pentru 2009 ar urma să fie cu 52 de procente mai mare decât în 2008. Majorarea finanţării va fi asigurată din rezervele băncii.
Ca o dovadă a cererii crescute pentru finanţare din partea ţărilor în care acţionează BERD, volumul anual de afaceri al băncii a ajuns la 5,8 miliarde euro la finele lunii august 2009, cu 95 de procente mai mult decât volumul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Fondurile adiţionale aprobate de consiliul director vor permite BERD să răspundă rapid la nevoile crescute ale clienţilor săi prin sprijinirea sectoarelor bancare şi asigurarea continuării fluxurilor de finanţare, în special către întreprinderile mici şi mijlocii. "Mediul economic continuă să constituie o provocare pentru multe ţări din aria noastră de activitate, însă BERD este bine echipată şi este gata să continue să ofere sprijin acolo unde este nevoie", a declarat preşedintele BERD, Thomas Mirow.
BERD a fost înfiinţată în 1991 în scopul sprijinirii tranziţiei fostelor ţări comuniste din Europa de Est şi URSS spre democraţie, multipartidism şi economie de piaţă. Anul trecut, investiţiile BERD s-au ridicat la 5,1 miliarde de euro, comparativ cu 5,6 miliarde de euro în 2007. BERD este cel mai mare investitor instituţional din România, cu un total de 3,8 miliarde de euro, în 249 de proiecte. În colaborare cu numeroşii săi parteneri, banca a mobilizat peste 7,2 miliarde de euro pentru proiecte realizate în România.