Guvernul german a hotărât să prelungească cu şase luni suspendarea exporturilor de material militar către Arabia Saudită, o decizia care tensionează relaţiile între Berlin şi exportatorii europeni de armanent care au programe comune cu firme germane, relatează Reuters.
Decizia de a opri livrări de armament către Arabia Saudită, luată în urma asasinării jurnalistului şi opozantului Jamal Khashoggi, a fost criticată de către aliaţi europeni din cauza incertitudinii pe care o provoacă în privinţa unor comenzi militare în valoare de miliarde de euro.
Eliberarea unei licenţe de export în vederea vânzării rachetei de tip Meteor, o rachetă de tip aer-aer cu rază lungă de acţiune, cu care urmează să fie echipate avioane de tip Eurofighter Typhoon ale armatei saudite, a fost blocată.
Meteor este asamblată de MBDA, fialiala Airbus, BAE Systems şi Leonardo, însă sistemul său de propulsie şi ogivele sunt fabricate în Germania, mai informează Reuters.
Berlinul poate, prin legislaţia sa, să refuze să vândă armament fabricat cu piese din Germania unor ţări din afara Uniunii Europene (UE) şi NATO.
"Interdicţia va fi prelungită cu şase luni, până la 30 septembrie", a anunţat joi un purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, într-un comunicat trimis Reuters pe e-mail.
"În această perioadă, nicio cerere de noi exporturi nu va fi aprobată", a precizat el, potrivit agenţiei.
Însă, într-o voinţă de a potoli îngrijorările Franţei şi Marii Britanii, Guvernul german a acceptat, totodată să prelungească - pe o perioadă de nouă luni - validitatea licenţelor de export care au fost emise înainte de octombrie, cu condiţia ca companiile să se angajeze să nu livreze vreun sistem complet de armament Riadului până la sfârşitul anului.
Berlinul a îndemnat Parisul şi Londra să se asigure că niciun material militar furnizat Arabiei Saudite sau Emiratelor Arabe unite (EAU) este folosit în Războiul din Yemen, scrie Reuters.