Berlusconi, singurul împotriva euro

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2012

Berlusconi, singurul împotriva euro

Fostul premier italian: "Ieşirea Italiei din zona euro nu este o blasfemie"

Ideea ca Italia să readopte propria monedă nu este o blasfemie, în cazul în care moneda euro nu poate conta pe Banca Centrală Europeană (BCE) ca bancă garant şi emitent de obligaţiuni, este de părere Silvio Berlusconi, fostul premier italian, citat de presa din peninsulă.

El susţine că, în cazul în care Germania va continua să refuze ca BCE să emită eurobonduri, fie Germania, singură, va părăsi zona euro, fie o parte dintre membri vor reveni la monedele naţionale. Continuarea politicii de reducere a datoriilor, promovată de Angela Merkel, nu va face decât să adâncească spirala recesionistă, în timp ce revenirea la controlul politicii monetare i-ar putea aduce Italiei beneficiile devalorizării competitive a monedei, pentru stimularea exporturilor, potrivit lui Berlusconi.

Ca răspuns la declaraţia fostului prim-ministru, Giorgio Squinzi, preşedintele Confindustria (n.r. Confederaţia pruducătorilor ita-lieni), a declarat că moneda euro trebuie apărată "cu orice preţ", iar acest lucru necesită determinare din partea tuturor statelor membre, în direcţia unei integrări mai profunde.

Potrivit lui Squizi, planul pentru consolidare a integrării europene ar trebui să includă coordonarea politicilor fiscale şi sistemelor sociale, investiţii structurale comune, o politică energetică unitară şi, cel mai important, echiparea BCE cu atribuţii similare unei bănci centrale naţionale.

Împotriva ideii ieşirii Italiei din zona euro s-a declarat şi Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat (PD). "Părăsirea zonei euro ar fi un dezastru pentru oamenii obişnuiţi şi o mare afacere pentru cei care au scos euro din ţară şi au lăsat datorii în Italia", a declarat Bersani.

Monti: finanţare prin FESF şi reforme interne

Premierul Mario Monti a negat că Italia are nevoie să fie salvată de Uniunea Europeană (UE), dar propune folosirea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) pentru finanţarea, la un cost mai scăzut, a datoriilor suverane ale statelor aflate în dificultate, potrivit ANSA.

Ca măsură internă pentru relansarea economiei şi pieţei forţei de muncă, guvernul italian a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, după mai bine de opt luni de dezbateri, decretul-lege pentru dezvoltare. Acesta cuprinde o serie de reforme privind funcţionarea societăţilor comerciale, administraţia publică şi investiţiile. Odată aprobat de Parlament, planul ar putea aduce mobilizarea a 80 de miliarde euro sub forma unor micro-obligaţiuni pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), investiţii în creşterea sustenabilă şi verde, cercetare, reabilitări edilitare şi reorganizarea serviciilor publice locale, internaţionalizarea companiilor italiene şi promovarea mărcii "Made in Italy", conform proiectului de lege. Decretul mai prevede şi măsuri de reducere a aparatului birocratic, precum şi tăieri de salarii ale func-ţionarilor de rang înalt din Ministerul Economiei şi preşedinţiei Consiliului.

Silvio Berlusconi este, în continuare, liderul principalei formaţiuni politice din parlamentul italian, Partidul Poporul Libertăţii, ce susţine guvernul tehnocrat al lui Monti, pe care l-a criticat pentru că "a exagerat" cu taxele, în timp ce măsurile de stimulare a creşterii, reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma justiţiei se lasă aşteptate.

Astăzi, în preambulul Consiliului European de săptămâna viitoare, de la Bruxelles, este programată să aibă loc, la Roma, o întâlnire informală a liderilor Italiei, Franţei, Spaniei şi Germaniei, unde se vor discuta posibilele puncte de convergenţă în ceea ce priveşte un plan de stimulare a creşterii economice la nivel european.

Roubini: Berlusconi şi puternice interese de afaceri din Italia vor revenirea ţării la liră

Silvio Berlusconi şi puternice interese de afaceri din Italia vor ca ţara să revină la liră, a declarat economistul Nouriel Roubini, după ce fostul şef al guvernului de la Roma a afirmat că Italia ar trebui să ia în calcul părăsirea zonei euro, dacă Germania nu acceptă un rol sporit pentru BCE.

"Berlusconi a afirmat că < nu este o blasfemie să ieşi din zona euro >, semnalând că el şi partidul său, împreună cu puternice interese de afaceri, vor revenirea la liră", a postat Roubini pe Twitter, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb