Big Brother, cu ochii pe motoarele de căutare şi reţelele de socializare

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 11 iunie 2013

Big Brother, cu ochii pe motoarele de căutare şi reţelele de socializare

Agenţiile guvernamentale au o grijă nemărginită pentru activităţile oamenilor obişnuiţi. Tocmai de aceea încearcă să le monitorizeze fiecare mişcare. Scenariile filmelor americane de spionaj nu mai par atât de desprinse de realitate după ce anul acesta presa de peste Ocean a făcut mai multe dezvăluiri interesante. Monitorizarea mişcărilor din mediul online este totală, libertatea nemărginită pe care o oferă internetul fiind doar una iluzorie. Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a supraveghea activităţi în străinătate, au dezvăluit Washington Post şi The Guardian, săptămâ­na trecută. Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului. Programul secret, numit "PRISM", funcţionează începând din 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă "în mod rezonabil" că se află în străinătate, totul fără vreo ordonanţă din partea justiţiei.

După trei zile de dezbateri aprinse, la nivel naţional, în care autorităţile au demarat chiar o anchetă, a ieşit la lumină şi sursa informaţiilor: este vorba de un tânăr de de 29 de ani, angajat al unui subcontractor american în domeniul Apărării. Edward Snowden, acesta e numele tânărului care lucra de patru ani în cadrul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), a acordat un interviu cotidianului britanic, admiţând că nu crede că se va mai putea întoarcea acasă, acum se află în Hong Kong, după aceste dezvăluiri: "Nu am nicio intenţie să mă ascund, pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău. Cred că nu mă pot întoarce acasă. Unicul meu obiectiv este să informez oamenii despre ceea ce se face în numele lor şi despre ceea ce se face împotriva lor. Sunt pregătit să sacrific totul, pentru că nu pot, în sufletul şi în conştiinţa mea, să las Guvernul american să distrugă viaţa privată, libertatea Internetului şi libertăţi esenţiale pentru oameni din întreaga lume cu acest sistem enorm de supraveghere pe care este pe cale să îl construiască în secret". Într-un interviu pentru ABC News, directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) James Clapper a anunţat că o anchetă a fost deschisă pentru stabilirea originii dezvăluirilor despre metodele utilizate de aceste servicii.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal. Potrivit ziarului, "analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesar să introducă < selectori > sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%". Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk participă de asemenea la sistem, iar platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând. Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele". Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct. Peste 77.000 de rapoarte de informaţii au citat PRISM. Google a declarat într-un comunicat pentru cele două ziare că este "foarte atent faţă de securitatea datelor utilizatorilor" săi. "Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie. Unele persoane afirmă că am creat o < poartă de intrare ascunsă > pentru stat în sistemele noastre, însă Google nu are vreo < poartă de intrare ascunsă > pentru ca statul să acceadă la date private ale utilizatorilor". Acest spionaj a fost permis de o lege adoptată în timpul lui George W. Bush, prelungită şi promulgată de către Barack Obama în decembrie 2012, în pofida îngrijorării congresmenilor faţă de acest adevărat "cec în alb" acordat NSA. Aceste dezvăluiri apar după cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agenţia de spionaj culege toate "înregistrările telefonice" ale abonaţilor operatorului Verizon.

Luna trecută, cea mai mare agenţie de ştiri din SUA, Associated Press (AP), a acuzat guvernul de la Washington de amestec în activitatea de colectare a informaţiilor. Agenţia de presă americană a denunţat o "intruziune masivă şi fără precedent" a Departamentului Justiţiei, care a confiscat registre cu date privind conversaţii telefonice efectuate de aproximativ 100 de jurnalişti ai AP. Libertatea pare să fie în actualul context social, în care toată lumea vrea să ţină pasul cu noile tehnologii, doar o simplă iluzie.

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) colectează pe serverele sale miliarde de date ale unor comunicaţii în întreaga lume şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste. Creată în timpul Războiului Rece, NSA este o organizaţie secretă al cărei buget nu este public. Misiunea sa iniţială era să asculte, intercepteze şi decripteze comunicaţii în străinătate, care nu beneficiază de protecţia legală acordată americanilor. Însă, în faţa ameninţării Al-Qaida şi cu ajutorul dezvoltării noilor tehnologii, ea s-a îndreptat tot mai mult către comunicaţii interne, pe teritoriul Statelor Unite. Agenţia construieşte în prezent un complex imens în deşertul Utah, destinat extinderii semnificative a capacităţii sale de a colecta şi stoca informaţii ca "înregistrări telefonice". Potrivit site-ului specializatWired.com, instalaţia va ocupa o suprafaţă de cinci ori mai mare ca cea ocupată de imensul Capitoliu la Washington. În loc să vizeze indivizi particulari, NSA "recoltează în vrac" toate informaţiile pe care le poate acumula în mod legal, ca numere de telefon, durata apelurilor, locul în care se află apelanţii, numărul de serie al telefonului - dar nu şi înregistrarea conversaţiilor. Potrivit unei anchete efectuate de către Wall Street Journal în 2008, căutările pe Internet, tranzacţiile cu carduri de credit şi antetul e-mailurilor sunt, de asemenea, "aspirate" de aceste servere. Potrivit senatorului Saxby Chambliss, atunci când este identificată o pistă, poliţia federală americană (FBI) este obligată să solicite unui judecător autorizarea în vederea aprofundării anchetei şi obţinerii, de exemplu, a conţinutului conversaţiilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Nu este adevarat! O alta teorie a conspiratiei." " Daca nu ai nimic de ascuns, Ce te deranjaza?" " pe cine intereseaza ce vorbesti tu cu matilda?" Acestea erau reactiile formatorilor de opinie acum cativa ani cand se punea problema inregistrarilor. Sunt lucruri stiute, nu inteleg de ce toata planeta are o revelatie odata cu pustiul de 29 ani care ne explica cum se face! Poate la ei este o problema, dar noi am fost invatati de mici, acum 25-30 de ani deschideau scrisori si ascultau cu microfoane si turnatori, asa ca acum cand ne citesc emailul si ne inregistreaza cu mobilele nu ne mai revoltam. 90% din probele DNA sunt din interceptari de comunicatii si nu ni se pare nimic aiurea. Asa ca pustiulica, sa ne cauti cand ai ceva nou, in Romania se face asta de vreo 70 de ani si nu are nimeni nici o problema.

    1. Pai da, in Romania nu are nimeni nicio problema... in general. Nici cu ascultatul, nici cu hotia generalizata, nici cu tziganizarea, nici cu opozitia fata de coruptia politica si economica, nici cu mincinosii care-si zic pompos politicieni, nici chiar cu badaranii din traficul de zi cu zi nici cu cei din mass media. De aceea strainii numesc asta la noi "mamaliga romaneasca". Eu sincer as da si intimitatea totala pe o modificare radicala de constiinta in randul romanilor, fie ea si obtinuta in strada. Sa apreciem turcii pentru ce fac si pentru modul in care o fac. Iar ei o fac dupa 10 ani de dezvoltare accelerata si fara precedent in tara lor. In ce priveste SUA, sa fie la ei acolo, treburile lor. Mai bine ne-am vedea de oile noastre, cum zic batranii. Aveti grija ca se modifica Constitutia Romaniei si se oficializeaza toate lucrurile mentionate mai sus, si asta impotriva vointei noastre de la referendum. Desteapta-te romane!

      Bine zis. Intr-adevar, problema momentului la noi este Constitutia cu care USL va face ce vrea cu tara asta. Daca va fi votata, vai s-amar de noi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb