BILD: MAREA ÎNŞELĂCIUNE A PLĂŢII DATORIILOR GRECIEI A plătit sau nu Grecia 750 de milioane de euro către FMI?

Călin Rechea
Internaţional / 12 mai 2015

sursa foto:ppp.mnec.gr

sursa foto:ppp.mnec.gr

Astăzi este o nouă zi a scadenţei pentru guvernul de la Atena. Suma datorată FMI este de circa 750 de milioane de euro, iar subiectul a fost ieri pe ordinea de zi a Eurogrupului.

Discuţiile au fost mult mai liniştite decât de obicei, întâlnirea oficială încheindu-se după doar o oră. Ulterior a venit şi un anunţ surprinzător: Grecia a transferat deja suma către FMI.

Financial Times scrie că ordinul de plată a fost transmis către biroul guvernamental responsabil cu astfel de operaţiuni, după ce ministrul de finanţe Yanis Varoufakis a confirmat, în cadrul întâlnirii Eurogrupului, că Atena îşi va onora obligaţiile.

Mai mult, Varoufakis a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că relaţiile sale cu Wolfgang Schäuble, ministrul de finanţe al Germaniei, sunt excelente. "Întâlnirile noastre sunt întotdeauna prietenoase, interesante şi constructive", a precizat Varoufakis, după cum scrie cotidianul Kathimerini.

Dincolo de existenţa unei diferenţe majore între un ordin de plată şi plata efectivă, rămâne întrebarea cu privire la sursa fondurilor. Analizele din presa internaţională din ultimele zile arătau necesitatea eliberării tranşei de 7,2 miliarde de euro către guvernul de la Atena, deoarece autorităţile elene nu puteau onora toate obligaţiile de plată, inclusiv pensiile şi salariile din sectorul public, din această lună.

Răspunsul a venit de la analistul Yannis Koutsomitis, care a scris pe contul său de Twitter că "FMI a permis utilizarea fondurilor dedicate FMI aflate într-un cont escrow la Banca Greciei".

O informaţie similară a publicat şi revista germană Bild, care a scris de nenumărate ori în ultimii ani despre necesitatea scoaterii Greciei din zona euro şi din UE.

Sub titlul "Marea înşelăciune", Bild arată că "ţara a evitat astăzi (n.a. marţi, 12 mai 2015) falimentul total cu ajutorul unui credit ascuns".

Deşi banii nu existau în Trezoreria statului, Grecia a utilizat fondurile dedicate creşterii cotei în cadrul FMI pentru plata datoriilor scadente către FMI.

În prezent, cota Greciei la FMI este de 1,1 miliarde DST, după o majorare de circa 273 milioane DST în aprilie 2011, iar valoarea programelor de asistenţă financiară stand-by şi extinse reprezintă 1617,7% din cota ţării.

Informaţia din Bild a fost confirmată de surse guvernamentale de la Atena, iar creditorii internaţionali au aprobat "ingineria financiară", deoarece un default faţă de FMI ar fi determinat ieşirea necontrolată din zona euro.

Deşi, din punct de vedere tehnic, Grecia a plătit 750 de milioane de euro către FMI, însă o datorie similară a rămas neacoperită.

Pe vremea când era doar şef al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, actual preşedinte al Comisiei Europene, a declarat că "atunci când situaţia devine serioasă trebuie să minţi".

După cum se observă, "principiile" sale au devenit un pilon de bază al construcţiei europene. Rămâne de văzut până când minciuna va fi acceptată ca mijloc legitim de plată al datoriilor suverane.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si uite asa cei ce au pariat pe falimentul GRECIEI au ramas cu buza umflata.

    1. La fel si euroscepticii si occupywallstreet-erii sau alti buieci stangisti, care vedeau in acest guvern avanpostul luptei impotriva troicii. Cand urla foamea-n cheag sunt buni si banii americanilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb