Birourile din Frankfurt ale "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, au fost percheziţionate, ieri, de procurori, în legătură cu unele tranzacţii cu instrumente financiare efectuate de clienţi ai instituţiei, relatează Financial Times, citând surse apropiate situaţiei.
"Deutsche Bank" a confirmat prezenţa procurorilor, menţionând: "Investigaţia se referă la tranzacţii cu instrumente financiare efectuate de clienţi. Angajaţii Deutsche Bank nu sunt acuzaţi de ilegalităţi".
Un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale din Frankfurt a confirmat, la rândul său, că au loc percheziţii, dar a refuzat să precizeze unde anume şi care sunt instituţiile afectate.
În urma anunţului privind percheziţiile, acţiunile "Deutsche Bank" s-au depreciat cu 2,2% pe piaţa din Frankfurt, la 31,45 euro.
Percheziţiile reprezintă o nouă lovitură pentru banca germană, care este implicată în mai multe litigii şi ai cărei directori generali, Anshu Jain şi Jurgen Fitschen, şi-au anunţat duminică, în mod surprinzător, demisiile.
Banca l-a nominalizat pe britanicul John Cryan în postul de director executiv. Acesta îl va înlocui pe Jain la 1 iulie 2015 şi va deveni director executiv unic după plecarea lui Fitschen, în luna mai 2016. Jain a demisionat după trei ani în funcţie, iar Fitschen îşi va încheia mandatul înainte ca acesta să se termine conform contractului, în 2017.
Noul director va fi implicat în elaborarea strategiei viitoare a băncii, însă, potrivit unor surse interne citate de presa străină, este puţin probabil ca acesta să facă modificări semnificative, urmând să păstreze liniile principale definite de predecesorii săi. "Strategia nu va fi reformulată, dar este loc de manevră în stabilirea detaliilor", au declarat sursele.
Amintim că, din cauza costurilor legale, profitul "Deutsche Bank" s-a înjumătăţit în primul trimestru din 2015, faţă de acelaşi interval din 2014, ajungând la 559 milioane de euro.