BIS: DUPĂ BREXIT, Evoluţiile pieţelor financiare arată cât de dependente au devenit acestea faţă de băncile centrale

Andrei Stan
Internaţional / 18 septembrie 2016

Recentele evoluţii de pe pieţele financiare scot în evidenţă cât de dependente au devenit acestea faţă de băncile centrale, a avertizat astăzi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), potrivit The Wall Street Journal (WSJ).

"Devine din ce în ce mai evident că o perioadă prea îndelungată de timp băncile centrale au purtat o povară prea mare", a afirmat Claudio Borio, economistul şef al BIS.

În ultimii ani, Banca Reglementelor Internaţionale a avertizat că economia mondială este prea dependentă de băncile centrale, ale căror măsuri de relaxare cantitativă (QE) au permis un răspuns rapid la criza financiară globală, scrie Agerpres. În urma QE, au crescut preţurile activelor, chiar dacă nu s-au schimbat prea mult condiţiile economice.

"Recenta creştere a preţurilor activelor a provocat mai multă frustrare decât bucurie. Aceasta explică problema deranjantă dacă preţurile de pe piaţă reflectă deplin riscurile. Dubiile privind valorile activelor par să se fi atenuat în ultimele zile. Numai timpul ne va dovedi adevărul ", a declarat Claudio Borio.

Votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) a provocat turbulenţe pe pieţele globale. Dar declinul a fost de scurtă durată, pe fondul aşteptărilor că băncile centrale vor menţine sau vor accelera măsurile de relaxare cantitativă.

"Evoluţiile din această perioadă au arătat încă o dată cât de dependente au devenit pieţele de băncile centrale", a avertizat economistul şef al BIS.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BIS este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BIS serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BIS acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb