BkP negociază preluarea creanţelor SNP faţă de Rafo

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii / 16 mai 2005

Rafinăria ar putea fi repornită astăzi l Soarta "Rafo" va fi decisă pe 3 iunie, cînd va avea loc Adunarea Generală a Creditorilor, în cadrul căreia creditorii bugetari ar putea cere falimentul rafinăriei

Pînă atunci, pe 24 mai, Curtea de Apel Braşov va analiza recursul AVAS împotriva admiterii în principiu a planului de reorganizare, în cauză intrînd şi Parchetul din Braşov

Soarta rafinăriei "Rafo" se va decide în aproape trei săptămîni. Administratorul judiciar al rafinăriei a convocat pentru 3 iunie Adunarea Generală a Creditorilor, termen la care fiecare dintre creditorii Rafo îşi va putea spune punctul de vedere asupra viitorului rafinăriei. Florin Dragomir, administratorul judiciar, ne-a declarat că orice creditor poate cere judecătorului sindic deschiderea procedurii de faliment, dacă va considera că această soluţie îl avantajează. Tot atunci, administratorul judiciar va prezenta un raport privind situaţia rafinăriei după aplicarea planului de reorganizare, procedură confirmată de judecătorul sindic pe 8 decembrie 2004.

AVAS a formulat recurs împotriva confirmării planului de reorganizare şi împotriva admiterii lui de principiu. Primul porces a fost suspendat, iar al doilea va avea termen pe 24 mai 2005 la Curtea de Apel Braşov, în cauză intrînd şi Parchetul de pe lîngă această instanţă.

Pînă atunci conducerea Rafo încearcă repornirea rafinăriei şi rezolvarea situaţiei datoriilor faţă de unii creditori. Paul Ivaşcu, directorul general al companiei, ne-a declarat că a încercat vineri repornirea rafinăriei, însă procedura nu a putut fi aplicată pentru că nu a ajuns la un acord cu furnizorii de utilităţi: "Din 19 aprilie, de cînd a fost oprită activitatea, rafinăria a acumulat aproximativ 50 de miliarde de lei, datorii către furnizorii de electricitate şi gaze naturale, problemă care urmează să fie rezolvată în această săptămînă". Administratorul judiciar, Florin Dragomir, spune că "Rafo" are datorii curente totale neplătite în valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei, dar că, pe de altă parte, rafinăria are 500 de miliarde de lei blocaţi în Vamă, fiindcă Finanţele nu au emis certificatul de exonerare a plăţii TVA la importul de ţiţei. "În aceste condiţii este greu de spus dacă < Rafo > a ieşit din planul de reorganizare", adaugă Florin Dragomir.

Pentru repornirea rafinăriei, conducerea "Rafo" se va baza în continuare pe ţiţeiul furnizat de "Faber Invest & Trade", firmă care funcţionează ca un intermediar pentru casa de comerţ "Glencore" şi care acţionează concertat pe problema "Rafo" cu "Balkan Petroleum", acţionarul majoritar al societăţii oneştene. "Faber" contează şi ca unul dintre principalii creditori ai rafinăriei, însă creanţa sa este contestată atît de SNP şi stat, cît şi, parţial, de către o altă casă de comerţ- Interlink Energy, controlată de grupul "Vitol".

În paralel, însă, reprezentanţii "Balkan Petroleum" negociază la Bucureşti asocierea cu mai multe companii internaţionale pentru semnarea unor contracte de procesare, susţin surse din piaţa petrolului.

Marin Anton, consilierul preşedintelui Balkan Petroleum, ne-a confirmat existenţa negocierilor, însă nu a dorit să divulge numele partenerilor. În schimb, Marin Anton a confirmat faptul că în această săptămînă Balkan Petroleum va începe negocierile cu Petrom pentru cumpărarea creanţei SNP faţă de Rafo, în valoare de aproximativ 2500 de miliarde de lei. De rezolvarea diferendului cu SNP, care este şi unul dintre concurenţii Rafo, depinde în mare măsură soarta rafinăriei. Cursa contracronometru dintre autorităţi şi Rafo mai are o miză. Deschiderea procedurii de faliment, după aprobarea conversiei creanţelor în acţiuni, poate lăsa statul cu buza umflată, căci devenind acţionar pierde calitatea de creditor. Ca acţionar la o societate falimentară poate recupera cel mult timpul pierdut, prin ore suplimentare la locul de muncă...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb