Blănculescu acuză evaziunea masivă din petrol

RĂZVAN RADU
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 21 aprilie 2004

Prejudiciul înregistrat, în ultimul an, se ridică la 15.000 miliarde de lei

Bugetul de stat a fost prejudiciat din vara anului trecut şi pînă în prezent cu 15.000 de miliarde de lei (peste 300 milioane de euro) de către firmele evazioniste care operează pe piaţa petrolului şi a produselor petroliere, a declarat, ieri, Ionel Blănculescu, ministrul delegat pentru coordonarea activităţilor de control, care a participat la conferinţa "Piaţa Petrolului", organizată de "FinMedia". "Acesta este prejudiciul determinat de către Autoritatea Naţională de Control, pentru care am făcut sesizări penale, dar reprezintă doar vîrful aisbergului", susţine Ionel Blănculescu. "Tranzacţiile de pe piaţa pe-trolului produc cea mai mare eva-ziune la bugetul statului", a adău-gat şeful ANC. După cum susţine Ionel Blănculescu, piaţa internă a petrolului se ridică la 3,7-4,7 miliarde de dolari, în funcţie de includerea sau nu în estimare şi a pieţei negre. "Aproape 20% din firme realizează 80% din evaziunea fiscală", a spus Ionel Blănculescu.

Pe de altă parte, preşedintele grupului "Rompetrol", Dinu Patriciu, susţine: "În anul 2002, frauda cu produse petroliere atingea 40% din consumul total, iar anul trecut a scăzut la 20%". Dinu Patriciu a estimat că volumul produselor petroliere vehiculate pe piaţa neagră se ridică la 1 miliard de euro. "Fenomenul evaziunii fiscale pe piaţa petrolieră poate fi eliminat prin accizarea produsului la pompă, adică la consumatorul final, aşa cum se întîmplă în toată Europa", afirmă Dinu Patriciu, adăugînd: "Costul echipamentelor pentru pompe fiscalizate este extrem de redus. Introducerea acestui sistem se poate face de la 1 ianuarie 2005, odată cu noul Cod Fiscal. Frauda va scădea la un nivel de cîteva procente, existent şi în Uniunea Europeană".

În prezent, carburanţii se accizează la poarta rafinăriei. Firmele evazioniste achiziţionează de la rafinării produse care nu sînt accizate (combustibil lichid uşor, componente petroliere, combustibil tip M pentru încălzire), după care le combină sau le adaugă aditivi şi le vînd drept carburanţi în staţiile de distribuţie, fără să plătească accize. Ministrul Blănculescu s-a arătat interesat de propunerea lui Dinu Patriciu, anunţînd că va analiza varianta accizării combustibililor la pompă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb