Concurenţa dintre producătorii de medicamente oncologice se va intensifica în 2015, considerat de specialişti un moment de răscruce pentru tratamentele imuno-oncologice, piaţă care în următorul deceniu ar putea depăşi 30 miliarde dolari, scrie Bloomberg.
Astfel de tratamente se împart în două mari categorii: medicamente care atacă tumorile solide (precum melanoamele şi cancerele de plămâni) şi tratamentele care modifică globulele roşii (cu rol imunitar), combătând cancerele de sânge.
Michael Giordano (director pentru dezvoltare în oncologie şi imunologie la Bristol-Myers Squibb) a declarat: "Consider că 2015 este sfârşitul perioadei de început a imunoterapiei. 2015 va fi un moment de răscruce, în care imuno-oncologia va merge dincolo de melanom, produsele urmând să fi aprobate şi folosite în cazul tumorilor mari".
La momentul actual, 374 de medicamente experimentale în domeniul cancerului se află la jumătatea programelor de testare. Numărul lor este de peste două ori mai mare decât cel al medicamentelor destinate bolilor sistemului nervos, conform unui raport publicat anul trecut de IMS Institute for Healthcare Informatics. Documentul arată că, dintre medicamentele oncologice experimentale, circa 25-30% sunt imunoterapii.
Tratamentele oncologice costă 150.000 de dolari pe an, iar cele personalizate pot depăşi acest nivel.