Banca Mondială (BM) avertizează că economia Chinei se confruntă cu riscuri în creştere din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, însă ţara poate realiza "o aterizare lină", printr-o relaxare a politicii monetare.
În raportul său privind perspectivele economiilor din Asia de Est şi Pacific, Banca Mondială estimează că Produsului Intern Brut al Chinei va creşte cu 9,1% în 2011, respectiv cu 8,4% în 2012, după un avans de 10,4% în 2010. Potrivit BM, expansiunea economiei Chinei va încetini ca urmare a slăbirii exporturilor către ţările dezvoltate, dar şi pe fondul problemelor apărute în sectorul producţiei din Thailanda, din cauza inundaţiilor care au afectat această ţară.
"Credem că, deşi există probleme în China, acestea sunt gestionate, iar amploarea lor nu este atât de mare cât să conducă la o încetinire majoră a economiei", a declarat Bert Hofman, economist şef pentru Asia de Est, în cadrul BM.
Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a lansat un avertisment cu privire la sistemul bancar al Chinei, chiar dacă îl consideră "solid per ansamblu".
FMI a atras atenţia că sistemul financiar din China este expus datoriilor neperformante, unui boom al creditelor nereglementate şi prăbuşirii preţurilor de pe piaţa imobiliară. Drept urmare, FMI a cerut reforme de amploare în domeniu.
"Deşi sectorul financiar din China este, pentru moment, solid per ansamblu, alocarea necorespunzătoare a creditelor şi alte slăbiciuni trebuie corectate", a afirmat Jonathan Fiechter, director adjunct al departamentului de pieţe de capital şi monetare din cadrul FMI.
Fondul a analizat 17 bănci importante din China, care reprezintă 83% din sectorul bancar comercial al ţării. Concluzia studiului a fost că "instituţiile par să fie rezistente la şocurile izolate".
Balanţa comercială a Chinei riscă să intre, în 2012, în deficit, pentru prima dată în ultimele două decenii, pe măsură ce exporturile ţării spre Europa şi SUA vor scădea, a declarat Xia Bin, consilier al Băncii Centrale Chineze, transmite Reuters, conform Agerpres.
În plus, Xia Bin a apreciat că, anul viitor, China are nevoie de o politică fiscală "foarte proactivă" pentru stimularea cererii interne, pe fondul slăbirii economiilor occidentale.
"Economia americană nu va fi într-o stare foarte bună anul viitor, iar Europa va fi într-o stare şi mai proastă, ceea ce înseamnă că cererea externă pentru exporturile chineze va fi la un nivel scăzut. Nu putem exclude posibilitatea unui deficit comercial", a declarat Xia Bin.
În octombrie 2011, balanţa comercială a Chinei a înregistrat un excedent de 17 miliarde dolari.
•
Creşterea economiei Chinei este influenţată de slăbirea cererii externe, care a afectat investiţiile şi exporturile ţării, conform BM.