Grupul german Bayerische Motoren Werke AG este dornic să găsească noi parteneri în societatea mixtă dedicată serviciilor de mobilitate pe care o deţine cu rivala Daimler, a afirmat noul director general al BMW, Oliver Zipse, informează Agerpres.
"Ne-ar face plăcere să salutăm noi parteneri în această zonă, care are un mare potenţial de creştere. Colaborările, precum şi investiţiile financiare, sunt opţiuni pentru orice viitori parteneri, în condiţiile în care clienţii vor să aibă cât mai multe opţiuni în rândul diferitelor branduri", a declarat Oliver Zipse într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).
În februarie, Daimler şi BMW au anunţat că şi-au unit forţele pentru a dezvolta sisteme avansate pentru asistenţa şoferilor şi tehnologie pentru maşinile fără şofer. De asemenea, cei mai mari producători de automobile de lux din Germania au informat că au ajuns la un acord privind fuziunea serviciilor lor de mobilitate şi de car-sharing.
Noua entitate se va concentra pe "cooperarea strategică pe termen lung" pentru ca tehnologiile să fie disponibile înainte de 2025. Acordul va determina reduceri de costuri pentru cele două companii şi va accelera extinderea acestor tehnologii, au anunţat BMW şi Daimler.
De asemenea, a declarat Zipse pentru FAS, BMW are ca obiectiv să detroneze Daimler din poziţia de cel mai mare producător global de maşini de lux, dar nu există o ţintă privind momentul în care va fi atins acest obiectiv.
"Desigur că susţine că un brand ca BMW trebuie să fie numărul unu. Dar nivelul vânzărilor nu este singurul criteriu care contează aici", a afirmat şeful BMW.
Producătorii auto investesc miliarde de dolari în dezvoltarea maşinilor care vor putea merge pe străzi coordonate de computer şi fără şofer. În acest domeniu, lider este Waymo, subsidiara Google.
Costurile enorme au determinat şi alte companii să se unească pentru dezvoltarea vehiculelor autonome: Honda colaborează cu General Motors, iar Volkswagen cu Ford.
BMW şi Daimler şi-au extins cooperarea pentru motive similare, a afirmat Michael Hafner, director în cadrul centrului de cercetare şi dezvoltare al Mercedes-Benz, subsidiara Daimler.
Piaţa pentru sisteme avansate pentru asistenţa şoferilor şi vehiculele autonome ar urma să ajungă la 96 de miliarde de dolari în 2025 şi la 290 miliarde de dolari în 2035, de la aproximativ trei miliarde de dolari în 2015, conform analiştilor de la Goldman Sachs.
Dezvoltarea serviciilor de ride-hailing şi perspectiva vehiculelor fără şofer a dus la prognoze potrivit cărora oamenii vor renunţa să îşi cumpere şi să îşi conducă propriile automobile în favoarea plăţii pentru călătorii individuale.
În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.