BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%

F. A.
Bănci-Asigurări / 3 mai 2013

BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, ieri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Totodată, BNR a decis să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor.

BNR intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară

Mugur Isărescu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată după şedinţa Consiliului de Adminsitraţie, că Banca Naţională de României intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, începând chiar cu următoarea şedinţă a CA

"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obişnuim să preanunţăm ce vom face în următoarea şedinţă, dar când vorbim de redeucerea pe toate palierele a indicatorilor cu care măsurăm inflaţia şi de reducerea anticipaţiilor inflaţioniste (...) Mesajul nostru este de intrare a României într-un cilcu de reducere a ratelor de dobândă. Am început cu coridorul pentru că rata de referinţă îşi diminuează mult din semnificaţie dacă transmisia nu este eficientă", a enunţat domnia sa.

Guvernatorul BNR a mai explicat că scăderea inflaţiei se realizează mai repede decât s-a anticipat la începutul anului, cu minime istorice în februarie şi martie, şi cu o evoluţie similară chiar şi în aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobândă, programată iniţial pentru a doua parte a anului.

Mugur Isărescu: "Noi suntem într-un interval de toleranţă"

Guvernatorul BNR este de părere că aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru şi a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus.

"Noi suntem într-un interval să îl numesc aşa de toleranţă, ca să nu îl speculaţi altfel. Cursul este liber, determinat de piaţă, sigur influenţat de intrări de capitaluri. Este remarcabil, şi o spun cu toată convingerea, este remarcabil ca în condiţii de criză, şi nu cu o criză prin Islanda, Irlanda, ci o criză în coasta României, în Cipru, cu o situaţie tensionată care a durat mai mult de o lună de zile, şi, cu într-adevăr, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piaţă bancară, dacă piaţa bancară este 40% din PIB, 0,6 înseamnă 0,25% din PIB. Sumă mică, dar aţi văzut cum se inflamează lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil că în condiţii de criză, cu o criză în coasta României, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi în termeni pozitivi, fără să fim optimişti", a afirmat Isărescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb