BNR, ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2019: Creanţele financiare ale administraţiei publice au scăzut la 21,1% din PIB

I.M.A.
Bănci-Asigurări / 17 iulie 2019

Creanţele financiare ale administraţiei publice au scăzut la 21,1% din PIB

Creanţele financiare ale sectorului Administraţii publice au scăzut cu 1,4 puncte procentuale, în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la valoarea de 21,1 la sută din PIB, conform datelor publicate pe site-ul băncii Naţionale a României.

Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au redus cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,4% din PIB. Depozitele şi numerarul administraţiei publice s-au diminuat cu 1,5 puncte procentuale, până la 4,8 la sută din PIB, pe seama plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice, a cheltuielilor curente şi a celor generate de programul de înzestrare HSAM (sistem de rachete sol - aer cu bătaie mare).

Angajamentele financiare ale sectorului Administraţii publice au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 41,2 la sută în trimestrul I 2019, faţă de 41,9 la sută din PIB, cât au reprezentat în primele trei luni din 2018. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, s-au diminuat cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 27,1 la sută din PIB, conform sursei citate.

"Astfel, se remarcă ritmul mai accelerat înregistrat de răscumpărările titlurilor de stat (mai ales titluri de natura datoriei pe

termen mediu şi lung) faţă de ritmul emisiunii acestora. Poziţia "alte conturi de plătit" a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, până la 8,1 la sută din PIB. Deşi creditele angajate au scăzut cu 0,3 puncte procentuale, reprezentând 5,4 la sută din PIB la finele trimestrului I 2019, în valoare nominală acestea au crescut, urmare atragerii în trimestrul I 2019 de titluri nenegociabile de la populaţie prin Programul Tezaur", precizează BNR.

Administraţia publică a înregistrat un necesar de finanţare de 1% din PIB în trimestrul I 2019, iar subsectorul Administraţia centrală a avut un necesar de finanţare de 1,2% din PIB.

Subsectorul Administraţiile locale a înregistrat o capacitate de finanţare de 0,2% din PIB în primele trei luni din 2019, faţă de 0,3% sută din PIB în trimestrul I 2018, iar subsectorul Administraţiile de securitate socială a avut un necesar de finanţare de 0,1% din PIB, în timp ce în trimestrul I 2018 înregistra o capacitate de finanţare de 0,1% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb