BNR: "Şapte jucători de pe piaţa leasingului deţin 40% din valoarea totală a activelor"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2010

Primele şapte IFN-uri (instituţii financiare nebancare) deţin aproape 40% din valoarea totală a activelor, potrivit datelor disponibile în prima jumătate a anului, a declarat, ieri, Costel Stanciu, de la Direcţia Supraveghere a Băncii Centrale, prezent la Conferinţa Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România.

"Influenţa mediului economic a avut efecte şi asupra jucătorilor din industria leasingului, unde am văzut schimbări frecvente la nivelul managementului. Probabil că acţionarii au avut în vedere faptul că strategia lor pe timp de criză s-a modificat şi că apetitul pentru risc s-a diminuat", a spus oficialul BNR.

Acesta a apreciat că evoluţia IFN-urilor a fost destul de diferită de cea a băncilor, în ceea ce priveşte nivelul activelor şi reluarea activităţii: "Dacă la instituţiile de credit nivelul activelor a fost relativ constant, la nivelul IFN-urilor am văzut o depreciere. De asemenea, se remarcă o uşoară revigorare a activităţii băncilor ca urmare, sperăm noi, a reluării creditării, în timp ce activitatea IFN-urilor s-a redus".

Costel Stanciu consideră că există mai multe cauze care au determinat reducerea activităţii IFN-urilor, precum radierea sau sancţionarea de către BNR, restrângerea accesului la finanţare sau schimbarea strategiilor de afaceri ale companiilor.

"Trebuie să ţinem cont şi de faptul că au fost modificate condiţiile de acces la finanţare, astfel că o parte dintre potenţialii clienţi nu au mai îndeplinit condiţiile ca să se adreseze societăţilor de leasing", a subliniat oficialul BNR.

Numărul IFN-urilor înscrise în Registrul General al BNR a scăzut de la 239, în prima jumătate a anului trecut, la 213 în prima jumătate a acestui an, potrivit statisticilor prezentate, ieri, de oficialul Băncii Naţionale. La finele lunii octombrie, numărul IFN-urilor înscrise la Registrul General al Băncii Naţionale scăzuse la 212.

Asociaţia Societăţilor Financiare: Piaţa leasingului s-a diminuat la 780 de milioane de lei

Piaţa leasingului a scăzut, în primele nouă luni ale anului, cu 27,6%, la 780,21 milioane de euro, a anunţat, ieri, Bas Hoekstra, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România.

Hoekstra şi-a exprimat speranţa că timpuri mai bune vor veni şi pentru piaţa leasingului, destul de rău lovită de actuala criză economică.

"ALB consideră că există semne pozitive pe piaţa românească de leasing şi că aceste momente grele vor fi depăşite. Având în vedere rezultatele înregistrate la sfârşitul lunii septembrie, estimăm că piaţa româneas-că de leasing va atinge un miliard de euro la sfârşitul acestui an", a spus Bas Hoekstra.

Potrivit datelor BNR, ALB reprezintă 91% din piaţa leasingului financiar şi 63% din totalul pieţei creditului de consum IFN din ţara noastră.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb