Boc a anunţat modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 9 martie 2009

Guvernul a modificat cadrul legis­lativ al achiziţiilor publice, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, pentru a pune în acord reglementările în acest domeniu din România cu cele din Uniunea Europeană, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern de sâmbătă.

"Am dorit ca prin aceste modificări să eliminăm barierele birocratice, să întărim controlul şi transparenţa cheltuirii banilor publici şi să scurtăm termene în domeniul achiziţiilor publice pentru ca proiectele de investiţii pe care ni le-am propus să se realizeze la timp", a afirmat primul-ministru.

Vice-premierul Dan Nica a precizat că au avut loc reuniuni săptămânale pe această temă între reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul achiziţiilor publice.

Primul-ministru şi vice-prim-ministrul au subliniat că noile reglementări scurtează termenele în toate etapele procedurilor pe care le implică achiziţiile publice, păstrând însă un control riguros al cheltuirii banului public.

"Au fost scurtate termenele în care, de exemplu, autoritatea contractantă trebuie să se pronunţe cu privire la rezultatul unei licitaţii. Pe de altă parte, pentru prima dată am introdus termene punctuale la soluţionarea în instanţă a contestaţiilor care se depun pentru ca acele dosare de contestaţii să nu rămână luni şi ani în şir în instanţe fără ca o procedură să fie adjudecată, fie într-un fel, fie în altul. Am avut în vedere ca autorităţile contractante, adică cei care organizează licitaţiile, să nu rămână blocate pentru luni şi ani în şir fără ca obiectivele de investiţii să se realizeze", a declarat primul-ministru.

În acest sens, soluţionarea proceselor achiziţiilor publice presupune următoarele termene: 5-10 zile termen de introducere a cererii de chemare în judecată, primul termen de judecată în cel mult 20 de zile de la data înregistrării contestaţiei, termenele de judecată ulterioare, scurte, chiar de la o zi la alta şi care nu pot depăşi 10 zile, termen de 3 zile pentru pronunţarea hotărârii, termen de 5 zile pentru comunicarea hotărârii, termen de 5 zile pentru introducerea recursului împotriva hotărârii primei instanţe.

Prin noile reglementări, Executivul a stabilit, de asemenea, creşterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate publică poate să achiziţioneze direct produse, servicii, lucrări sau să achiziţioneze produse, servicii sau lucrări prin cerere de oferte.

Necesitatea accelerării procedurilor de achiziţii publice a fost menţionată şi în concluziile Consiliului European din 11-12 decembrie de la Bruxelles. De asemenea, acesta a fost un subiect de discuţie în cadrul întrevederii care a avut loc la Bruxelles între primul-ministru Emil Boc, preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb