Premierul Emil Boc se aşteaptă ca în luna septembrie să fie asigurată aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen în cursul anului viitor, subliniind că trebuie contrabalansate sensibilităţile şi rezervele subiective sau politice manifestate, încă, în rândul unor parteneri europeni.
"Ne aşteptăm ca, în funcţie de deciziile la nivel european din luna septembrie, să fie asigurată aderarea deplină a României la Schengen în cursul anului viitor. Este cunoscut faptul că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru accederea în zona Schengen. În egală măsură, trebuie să fim suficient de convingători pentru a contrabalansa ultimele forme de sensibilităţi şi rezerve subiective sau politice care se manifestă încă în rândul unor parteneri europeni", a declarat, ieri, la Reuniunea diplomaţiei române, premierul Boc, citat de Mediafax.
Şeful Guvernului a mai arătat că toamna acestui an şi anul 2012 vor avea multiple provocări în plan european, pentru politica externă românească, fiind prioritare, pe lângă aderarea la Schengen, gestionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, negocierile asupra pers-pectivei financiare 2014-2020 a UE, implementarea Strategiei Dunării, menţinerera interesului UE pentru vecinătatea estică, precum şi problematica subsumată regiunii extinse a Mării Negre.
Premierul a precizat că prima jumătate a anului 2012 va fi decisivă pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, deoarece se va realiza evaluarea de cinci ani de la demararea acestui proces.
În privinţa negocierilor privind cadrul multianual al bugetului UE, Emil Boc a arătat că România este interesată în menţinerea alocărilor pentru politicile de coeziune şi pentru politica agricolă comună.
Consilierul prezidenţial Leonard Orban le-a spus, miercuri, ambasadorilor români că aşteptările României privind aderarea la Spaţiul Schengen trebuie să fie "extrem de prudente" şi că, în opinia sa, o aderare graduală este maximumul pe care ţara noastră îl va putea obţine.
"Aşteptările noastre trebuie să fie extrem de prudente, să fim foarte clari ce putem obţine maximum şi să nu cumva să încercăm să ne creăm aşteptări care nu vor putea fi realizate", a avertizat Leonard Orban, preluat de Mediafax.
"Consolidarea guvernanţei Schengen după părerea mea este în interesul nostru fundamental. (...) Este în interesul nostru ca spaţiul Schengen să aibă mai puţine probleme decât are în momentul de faţă, pentru că o parte din rezistenţa care există în momentul de faţă în multe state membre se datorează şi problemelor majore cu care se confruntă spaţiul Schengen", a mai spus Orban.