Miniştrii au primit sarcina să rezilieze contractele UE care depăşesc nejustificat termenul de implementare sau în cazul cărora sunt descoperite licitaţii trucate, decizie impusă de nivelul foarte scăzut al rambursărilor efective de bani europeni pentru lucrări efectuate, a declarat premierul Boc.
"Vom fi extrem de duri şi necruţători ca şi Guvern cu firmele şi cu autorităţile publice în special care nu realizează corect licitaţii sau au întârzieri în derularea proiectelor. Am cerut expres miniştrilor să rezilieze contracte, adică să le anuleze, dacă sunt greşeli de licitaţii sau întârzieri nejustificate în derulare", a spus Boc, citat de Mediafax.
La sfârşitul săptămânii trecute, premierul a anunţat că în ultima şedinţă a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, în şase luni de la semnarea documentelor, nu încep lucrările.
El a avertizat atunci că licitaţiile greşite şi conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbţia fondurilor europene şi le-a cerut autorităţilor implicate în proceduri de licitaţie transparenţă şi responsabilitate maximă şi să nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicaţie".
Avertizarea legată de rezilierea contractelor întârziate a fost formulată de mai multe ori de către şeful Guvernului în ultimele luni, dar fără numeroase măsuri concrete în acest sens.
Premierul a arătat că "lucrurile stau relativ bine" în ceea ce priveşte depunerea, aprobarea şi semnarea de contracte, dar cu mult mai prost la implementarea acestora, respectiv la rambursarea efectivă de bani din lucrările efectuate.
"Dacă sunt în general rambursări efective de peste 2,6 miliarde euro, doar un miliard de euro reprezintă bani efectiv lucraţi, iar 1,6 miliarde euro sunt constituiţi din prefinanţări acordate autorităţilor locale sau firmelor la încheierea contractului, ori noi la Uniunea Europeană nu suntem analizaţi după prefinanţări, ci după rambursările efective, unde problemele încă sunt majore. Sunt extrem de nemulţumit de modul în care autorităţile publice şi uneori chiar şi firmele procedează la capitolul privind rambursările efective", a spus Boc.
Rambursările plătite României de către Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din fonduri comunitare însumează, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, res-pectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Cătălin Vătafu, consilier de stat al premierului Boc.
Surse oficizale au declarat, săptămâna trecută, că Guvernul ia în calcul reducerea la jumătate a plafonului în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maxim 15% din valoarea contractului, după ce a constatat că multe dintre firmele care contractează banii nu mai trimit acte de decont.