Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă că nu a primit niciun telefon de la preşedintele Băsescu în legătură cu Monica Iacob-Ridzi şi că nu a discutat cu acesta despre o eventuală înlocuire la ministerul Tineretului şi Sportului.
"N-a fost niciun telefon de la preşedintele României, nu am discutat această temă", a comentat Boc informaţiile apărute în presă potrivit cărora el i-ar fi cerut Monicăi Ridzi demisia în cursul zilei de vineri, însă ulterior, s-ar fi răzgândit după ce ar fi fost sunat de preşedintele Băsescu, care s-a arătat în dezacord cu o asemenea măsură.
Boc a reiterat apoi că PDL, "spre deosebire de alte partide" nu va împiedica justiţia să afle adevărul în legătură cu această situaţie. ""Cel puţin din perspectiva Partidului Democrat Liberal, nici un ministru nu va beneficia de protecţie specială în raport cu justiţia. Monica Iacob Ridzi va merge, va da socoteală în faţa justiţei şi evident va răspunde din punct de vedere legal şi politic pentru ceea ce face. Am spus şi ieri, orice ministru în legătură cu care DNA va cere începerea urmăririi penale va fi demis în acea zi şi PDL, repet, spre deosebire de alte partide, nu va împiedica accesul justiţiei şi nu va vota în Parlament, la cerea DNA, împotriva începerii urmăririi penale, ci dimpotrivă va spune că justiţia trebuie să meargă până la capăt dacă este cazul şi să se facă lumină", a mai subliniat premierul.
În interiorul PDL ministrului Tineretului i se impută că a avut o comunicare defectuoasă care a condus la iritarea presei şi a Comisiei de anchetă , fapt care a adus prejudicii de imagine prea mari, susţin surse democrat-liberale.
Conform unor surse din PDL, liderii partidului sunt hotărâţi să găsească un înlocuitor pentru Monica Iacob-Ridzi, chiar şi în eventualitatea în care procurorii de la DNA nu vor cere începerea urmăririi penale împotriva ministrului Tineretului şi Sportului. Principalul motiv este că scandalul legat de finanţarea "Zilei Tineretului" a adus prejudicii prea mari de imagine partidului, iar păstrarea în funcţie a ministrului nu ar rezolva această problemă. "Problema este cum a gestionat cazul Monica. Dacă e să căutăm şi în alte ministere cazuri de astea, s-ar putea să găsim lucruri mult mai grave. Acum ea plăteşte pentru incompetenţa unor subalterni", a declarat pentru NewsIn un democrat-liberal. Conform aceloraşi surse, este însă greu de crezut că DNA nu va cere avizul pentru declanşarea urmăririi penale.
În privinţa procedurii de înlocuire a ministrului, democrat-liberalii ar prefera ca Iacob-Ridzi să demisioneze singură, fără a-l pune pe preşedintele Traian Băsescu în postura de a fi nevoit să o suspende din funcţie. De altfel, un democrat-liberal susţine că lideri ai partidului s-au consultat deja cu şeful statului pe acest subiect, toţi fiind de părere că se impune o nouă numire în fruntea ministerului. Există deja o variantă de înlocuire, numele vehiculat fiind cel al lui Octavian Belu.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a transmis vineri, prin intermediul unui comunicat de presă remis agenţiei NewsIn, că nu şi-a depus demisia din funcţia deţinută în Guvern. "Dezmint informaţia vehiculată în mass-media pe surse potrivit căreia mi-am depus demisia din funcţia de ministru. Din respect pentru o informare corectă a opiniei publice, rog mass-media să ia în considerare doar poziţia mea oficială", a declarat Ridzi, printr-un comunicat, ca urmare a informaţiilor transmise de unele televiziuni, conform cărora ministrul şi-ar fi anunţat retragerea din Guvern.