Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Durabile şi Turismului Elena Udrea au inaugurat, vineri, în Cluj, salina Durgău, din municipiul Turda, reabilitată în baza unui proiect PHARE 2005 în valoare de 5,8 milioane de euro, transmite NewsIn.
După ce au vizitat salina, timp în care Boc a jucat bowling şi a dansat pe melodia "Puşca şi cureaua lată", interpretată de un ansamblu folcloric local, invitaţii au luat loc în amfiteatrul amenajat în sala Rudolf, încăperea fiind dotată cu 200 de scaune încălzite (temperatura medie din interiorul salinei este de 12 grade celsius).
Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a declarat că, înainte de reabilitarea ei, salina era vizitată de 80.000-100.000 de turişti pe an şi că speră că după investiţia inaugurată vineri va creşte numărul de turişti. "Această salină este o mândrie a României şi a românilor şi va confirma în perioada imediat următoare", a spus edilul.
Premierul Emil Boc a afirmat că este mândru, în calitate de clujean, de investiţia de la Turda, care este "primul proiect pe această componentă PHARE, care a ajuns la sfârşit şi arată impecabil".
"Pot să vă spun că nu doar ca prim-ministru simt o mulţumire sufletească ci, în primul rând, ca şi clujean, pentru că am reuşit să ne punem în valoare bogăţiile pe care la avem în preajma noastră (...). Ce a fost la Turda şi ce va fi în continuare este cel mai bun exemplu că românii pot atrage fonduri europene", a afirmat Boc.
Ministrul Elena Udrea, care a primit un buchet de trandafiri albi şi violeţi la o adâncime de 120 metri, în timpul vizitei la mina Terezia, şi-a început discursul cu o glumă care făcea referire la subiectul flăcării violet. "Nu nu mai că am primit flori, dar sunt şi violet. Probabil că asta este semnul de bun augur pentru succesul pentru care îl veţi avea, domnule primar, dragi turdeni, cu acest proiect", a afirmat Elena Udrea, care l-a asigurat pe primarul Tudor Ştefănie de sprijinul ei personal în privinţa proiectelor muncipiului Turda.
Elena Udrea a ţinut să sublinieze că, în opinia sa, dezvoltarea regională poate porni cu succes de la valorificarea resurselor de turism, aşa cum s-a întâmplat la Turda.
"Dezvoltarea regională, în opinia mea, şi exemplul dumnavoastră dă dreptate, poate porni cu mare succes de la resursele de turism pe care ţara noastră le are, dar această dezvoltare se poate face cu bani de la buget sau cu bani europeni şi numai pe programul operaţional regional avem 3,7 miliarde de euro de accesat până în 2013", a afirmat ministrul, subliniind că pentru proiecte turistice deja finalizate există resurse pe axa prioritară 5 din cadrul POR pentru promovarea acestora.
Ministrul a mai afirmat că "în România, în primul rând se pot exploata resursele de turism pe care le avem" şi că turismul balnear, aşa cum se poate practica la Turda, este cea mai importantă componentă a turismului românesc. "Alături de dumneavoastră, aş vrea să dăm Turda ca exemplu de succes de folosire a resurselor de turism pentru a face dezvoltarea locală", a mai spus Elena Udrea.
Salina Durgău din Turda a început să fie reabilitată în inauarie 2008, în baza unui proiect PHARE 2005 în valoare de 5,8 milioane de euro. Proiectul a fost finalizat în decembrie 2009 şi a inclus amenajarea unei baze de tratament a afecţiunilor respiratorii, precum şi dotarea minei Rudolf (cea mai mare încăpere din cadrul salinei) cu piste de bowling, minigolf, un carusel uriaş şi un amfiteatru cu 200 de scaune încălzite, precum şi a minei Terezia, aflată la o adâncime de 112 metri, cu o cafenea şi un spaţiu de plimbat cu bărcuţele pe apă.
La inaugurarea de vineri au participat, alături de Emil Boc şi Elena Udrea, primarul Clujului, Sorin Apostu, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe, precum şi parlamentari PDL de Cluj şi autorităţi locale.