Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că, la recomandarea coaliţiei, va prezenta conducerii Parlamentului situaţia privind acordul cu FMI şi CE imediat ce primeşte scrisoarea din partea Fondului şi după ce finalizează discuţiile cu sindicatele.
"Recomandarea coaliţiei de dimineaţă, a fost să aşteptăm până se primeşte oficial scrisoarea de la Comisia Europeană şi FMI şi să finalizăm discuţiile cu partenerii sociali, astfel încât atunci când venim la Birourile Permanente ale celor două Camere, să avem toate documentele pe masă. Această discuţie va avea loc înainte ca Guvernul să ia o decizie cu privire la punerea în practică a acordului cu Comisia Europeană şi FMI", a explicat Emil Boc de ce nu a mai avut loc întâlnirea cu conducerile Parlamentului, programată pentru luni.
Întrebat dacă Guvernul va veni cu o rectificare bugetară, Boc a spus că va veni "cu proiectul de act normativ prin care punem în aplicare acordul cu Comisia Europeană şi FMI" şi că acest lucru se va întâmpla înainte de discutarea în Guvern. "Depinde de primirea scrisorii de la FMI şi de finalizarea discuţiilor de la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Muncii cu partenerii sociali", a precizat Boc.
Membrii coaliţiei au amânat, cel mai probabil până miercuri, întâlnirea pe tema împrumutului extern dintre premierul Emil Boc, alături de miniştrii implicaţi, şi membrii conducerii celor două Camere, deoarece scrisoarea de intenţie din partea FMI nu a ajuns încă".(...)S-a convenit ca această întâlnire să fie amânată eventual pentru miercuri, astfel încât să avem scrisoare de intenţie a FMI şi după aceea să discutăm despre rectificarea bugetului după modelul care a fost practicat săptămâna trecută cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu", a declarat Gheorghe Nichita.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că, pe 1 aprilie, conducerea Parlamentului îl va invita pe premierul Emil Boc şi pe miniştrii "cheie" din Guvern în Parlament pentru a obţine un punct de vedere în privinţa urmărilor încheierii acordului de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană.
"La nivelul conducerii Parlamentului, să ascultăm şi opinia Guvernului cu privire la paşii de urmat şi, bineînţeles, la această ajustare semnificativă a bugetului de stat în condiţiile aprobării acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană", a motivat Geoană această iniţiativă.