Bode: "Canicula şi seceta hidrologică demonstrează că nu putem renunţa la cărbune"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 august 2015

Bode: "Canicula şi seceta hidrologică demonstrează că nu putem renunţa la cărbune"

În zile de secetă profundă s-a văzut cât de importante sunt termocentralele pe cărbune, a declarat, ieri, deputatul Lucian Bode. Complexul Energetic Oltenia livrează, aproape constant, 50.000 MWh pe zi, iar Complexul Energetic Hunedoara - până la 6.500 MWh/zi, în timp ce eolienele au ajuns să producă 44 MWh/zi, susţine domnia sa, remarcând: "Singurii producători ce pot livra indiferent de condiţiile meteorologice şi pe care se poate baza economia naţională rămân termocentralele pe cărbune. Practic, este vorba de siguranţa sistemului energetic naţional şi, în consecinţă, de securitatea naţională a României".

Parlamentarul arată, într-un comunicat, că marile ţări occidentale şi-au anunţat intenţiile în sectorul energetic şi al protecţiei mediului: Germania se va baza pe gaze naturale, Franţa - pe nuclear, SUA - pe "un coş" în care gazele de şist şi cărbunele vor avea un loc esenţial. Dintre ţările europene ex-comuniste doar Polonia şi-a anunţat intenţia de a nu renunţa la cărbune.

"România, în schimb, încă nu ştie ce vrea! De fiecare dată când sunt întrebaţi, reprezentanţii Guvernului Ponta spun că poziţia României la COP 21 va fi cea a Uniunii Europene. Dar cine împiedică Guvernul Ponta să aibă o poziţie în cadrul UE?!", menţionează sursa citată.

Liberalul, care a fost ministru al Economiei, a mai declarat că marii producători de energie pe bază de cărbune sunt unul în pragul falimentului (Complexul Energetic Hunedoara), iar celălalt - "cu un picior în groapă" (Complexul Energetic Oltenia). Domnia sa cere autorităţilor să aibă o poziţie fermă în cadrul Uniunii Europene în perspectiva COP21, menţionând că opinia PNL este că nu se poate renunţa la cărbune.

COP 21 este cea mai importantă reuniune internaţională din ultimii ani legată de domeniul schimbărilor climatice, care va avea loc la finalul anului, la Paris. Lucian Bode a subliniat: "Este, practic, o continuare a Protocolului de la Kyoto. Se aşteaptă ca, la nivel mondial, să se ajungă la o nouă reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă noi condiţionalităţi de mediu pentru industrie şi, în special, pentru producătorii de energie pe bază de cărbune. În prezent, producătorii europeni de electricitate pe bază de cărbune trebuie să achiziţioneze câte un certificat de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru fiecare megawatt produs. Acum, un certificat CO2 se tranzacţionează cu aproximativ 8 euro. Practic, la preţul energiei produsă în termocentrală, se adaugă preţul certificatului. O nouă reducere a emisiilor de CO2 va avea drept consecinţă o nouă creştere a costurilor de producţie a energiei în termocentralele pe cărbune".

Chiar şi în aceste condiţii, parlamentarul consideră că renunţarea la cărbune din cauza costurilor suplimentare explozive datorate condiţionalităţilor de mediu ar putea conduce la preţuri extrem de mari.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bravo domnule Bode. In sfirsit un om cu scaun la cap, caruia chiar ii pasa de siguranta nationala. Degeaba alocam sume armatei, daca distrugem singurele surse de energie, sigure, care pot produce indiferent de conditiile climaterice! Sper ca cineva la fel de inteligent ca dvs sa va ia in seama, si sa se ia masuri serioase, realiste!

    producatorii de energie pe baza de carbune sunt falimentari din cauza proectiei sociale pe care au facut-o si inca o fac in zona, dar si din cauza ca sunt furate de jmecherii locali (angajati si politicieni); in schimb, dam subventii supradimensionate, nemeritate solitiilor alternative prin scheme de supracompensare sfidatoare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb