Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi seara, că împuternicirile pe funcţie trebuie să înceteze, vor fi organizate concursuri şi că "în câteva luni aceste lucruri vor fi încheiate", transmite Agerpres.
"Eu sunt conştient că vulnerabilitatea cea mai mare a unui sistem public este resursa umană. Dacă ea e insuficientă, dacă este neperformantă şi dacă are probleme de integritate, colapsul acelui sistem este garantat", a spus Bode la B1 TV.
Ministrul a susţinut că e decis să demareze organizarea de concursuri pentru funcţiile de conducere din structurile MAI.
"Eu nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI. Nu am venit în fruntea acestui minister să satisfac nevoia unui grup sau a unei persoane din sistem. Vă asigur că am venit să mă implic în tot ce înseamnă organizarea acestui minister de sus până jos, pentru că îmi doresc ca în cel mai scurt timp să avem conducerea la vârful ministerului, secretari de stat, subsecretari de stat, şi, împreună, să eliminăm una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ministerul în ceea ce priveşte managementul lui, şi anume problema împuterniciţilor pe funcţii. Eu sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm într-un mod cât se poate de transparent", a afirmat Lucian Bode.
Întrebat când anume vor începe concursurile, el a răspuns că după numirea secretarilor de stat în minister.
"Coaliţia de guvernare va finaliza, cred eu, cel mai târziu săptămâna viitoare toate negocierile, vor fi desemnaţi secretarii de stat, ei vor fi numiţi şi odată ce vom avea funcţională echipa la vârful MAI, vom pune pe masă un plan astfel încât această practică să înceteze", a precizat ministrul.
Acesta a adăugat: "Îmi doresc ca în câteva luni de zile aceste lucruri să fie încheiate".
Ministrul a afirmat că există un deficit major de personal în structurile din Ministerul de Interne, arătând că în ultimii cinci ani au plecat 30.000 de persoane din sistem.
"În aceste condiţii, evident că deficitul de personal este unul major pe fiecare ramură în parte", a subliniat Bode.
În opinia sa, nu trebuie pus semnul egal între activitatea unei instituţii şi derapajele unor persoane.
"Este absolut obligatoriu să reconstruim încrederea în sistemele publice în România. Ecosistemul de ordine publică şi siguranţă publică pentru a avea credibilitate are nevoie de un management performant, are nevoie de resurse umane şi resurse financiare corect dimensionate. Mi-am propus printre obiectivele cele mai importante să aduc în faţă şi să prezint opiniei publice pe cei care într-o proporţie foarte mare îşi fac datoria faţă de cetăţeni, faţă de ţară. Am văzut de foarte multe ori, într-un mod absolut incorect se punea semnul egal între o instituţie fundamentală în ceea ce priveşte funcţionarea statului, fie că vorbim de Poliţie, Jandarmerie sau de pompieri, şi un derapaj al unuia sau al altuia", a mai spus Bode.
1. L-am vazut la TV
(mesaj trimis de Cristian în data de 27.01.2021, 10:28)
L-am vazut pe acest slujete la B1TV povestind cum ca nu vor creste salariile politistilor dar ca s-a batut ca un taur ca un bonus infim de 2.5% din salariul de baza, prevazut prin lege, care nu se acorda de ani buni, sa se acorde totusi in 2021 ca sa mai inchida gura politistilor.
Absolut penibil !!!
1.1. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Johnny în data de 27.01.2021, 13:45)
Cristian, slujetule, o crestere de 2,5 la suta e un pic peste inflatia din 2020. Si politistii asteptau cresterea asta de 15 ani (!!!), treaba fiind rezolvata in cateva zile acum! Asa, de curiozitate, cam cat ai fi vrut tu, posibil dar foarte putin probabi platitor de taxe din pivat, sa primeasca astia peste 2,5 la suta? Tot mediul privat e salarizat in functie de performanta si de evolutia situatiei economice. Dupa un an de scadere economica drasta, pe ce baza ar trebui sa creasca salariile bugetarilor, inclusiv ale politistilor? Sunt convins ca evolutia economica pe 2021 va fi mai buna ca anul trecut, dar tot nu exista motive ca salariile bugetarilor, care au avut cresteri si-n anul 2020, an cu multe probleme, sa creasca mai mult decat situatia economica o va permite. Cu-i nu-i place, sa-si dea demisia, dar n-am auzit de niciun val de demisii din sectorul bugetar dupa inghetarea salariilor!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 20:09)
Raspuns pentru ZDREANTA de johnny. Bai pupincuristule,unde lucrezi ma sau esti unul dintre patronii care platiti lucratorii din mana iar pe cartile de munca le treceti salariul minim. Nagatule,tot va aud vorbind ca voi astia din privat sustineti bugetarii. Pai voi nu sunteti ma patroni ci,niste jefuitori ai celor pe care ii exploatati. sau,poate lucrezi la actuala Coalitie de la guvernare,care nu lucreaza pentru Romania si romani ci pentru strainii care au acaparat Romania prin multinationale si care din exploatarea Romanilor,cara banii Romanilor cu camioanele in tarile de bastina,dupa ce platesc TAINUL la cei care guverneaza in timp ce marii(cativa) sau micii Investitori Romani sunt falimentati intentionat pentru ca sa fie inlocuiti de firme straine. Un asa SLUGOI ca tine,mai este unu CIOCAN care cica este cms. sef de politie ,insa el,este la fel de pregatit ca si IZMENARUL general Oprea si in viata lui nu a intocmit un DOSAR sau a prins vreun hot. Insa asa de pupincurist este de nu se mai satura si umbla cu hartia igienica si perfumul in diplomat sa nu miroase cacatul pe care il mananca. Nu stiu ce politisti reprezinta pupincuristul dar cred ca si aia de ii reprezinta sunt la fel ca el.!