Ministrul Bogdan Aurescu a participat, ieri, la prima întâlnire de lucru din cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care are loc în Polonia, la Lodz, context în care a anunţat că prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră va avea loc în data de 13 aprilie, la Bucureşti, transmite MAE, informează Agerpres.
Conferinţa din 13 aprilie va fi organizată de miniştrii de Externe şi ai Apărării din România şi Ucraina, cu participarea miniştrilor de Externe şi cei ai Apărării din statele participante la Platforma Internaţională Crimeea.
La consultările de la Lodz, miniştrii din Formatul B9 s-au concentrat pe implicaţiile pe care războiului de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei le generează în plan regional şi euroatlantic, "cu accent pe necesitatea continuării sprijinului ferm şi robust pentru Ucraina şi consolidării legăturii transatlantice", precizează MAE.
În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a solicitat miniştrilor B9 menţinerea unei atenţii şi implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, care este de importanţa strategică pentru întreg spaţiul euroatlantic, precum şi consolidarea coordonării transatlantice, arată sursa.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru continuarea susţinerii multidimensionale a Ucrainei de către ţara noastră.
El a arătat că "scopul şi datoria statelor B9, aflate pe Flancul Estic, este restabilirea păcii, care nu poate fi atinsă altfel decât prin sprijinirea Ucrainei pentru a câştiga războiul de agresiune declanşat de Rusia".
Totodată, Aurescu a încurajat aliaţii de pe Flancul Estic să continue sprijinirea statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, în special Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, precum şi Georgia.
În ceea ce priveşte sprijinul acordat de ţara noastră pentru Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la necesitatea consolidării capacităţilor de apărare a Republicii Moldova şi a rezilienţei acestui stat şi a făcut apel la aliaţii B9 să sprijine aceste demersuri.
Şeful diplomaţiei române a pledat pentru continuarea coordonării, în complementaritate, a eforturilor NATO - UE, pentru sprijinirea acestor state.
Reuniunea reuniunii miniştrilor de Externe ai Formatului Bucureşti 9 continuă astăzi şi este coprezidată de Bogdan Aurescu şi omologul său polonez, Zbigniew Rau.