Stabilitatea şi securitatea sunt "strâns legate" de fluxurile de aprovizionare cu energie, fapt reconfirmat de evenimentele din vecinătatea estică a Uniunii Europene şi din imediata apropiere a ţării noastre, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la deschiderea conferinţei internaţionale "Abordări regionale ale conceptului securităţii energetice".
Astfel, asigurarea unui mediu previzibil în furnizarea de energie nu se mai subsumează strict domeniului economic, ci devine, tot mai mult, o temă de securitate naţională, pe care fiecare stat trebuie să-l abordeze cu mijloacele adecvate, inclusiv prin cooperare regională, a punctat şeful diplomaţiei române, la conferinţa organizată, în Capitală, de Centrul de Cooperare în Domeniul Securităţii (RACVIAC) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
În acest context, ministrul Aurescu a apreciat că extinderea cooperării regionale, inclusiv în domeniul securităţii energetice, trebuie să reprezinte un obiectiv prioritar pentru statele din Europa de Sud-Est. La nivelul Uniunii Europene, au fost întreprinşi paşi relevanţi în acest sens, un moment de referinţă recent fiind promovarea strategiei Uniunii Energiei, obiectiv a cărui realizare este susţinut ferm de România, a precizat şeful diplomaţiei autohtone.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României, ca stat NATO, pentru continuarea procesului de integrare euro-atlantică a statelor din regiune.
Demnitarul a dat asigurări că ţara noastră "va promova constant procesele regionale vizând consolidarea democraţiei şi va susţine eforturile de stabilizare a securităţii în Europa de Sud-Est, inclusiv în cadrul formatelor de dialog cum este cel propus de RACVIAC".
Ministrul a mai menţionat că, pe lângă instrumentele Uniunii Europene de integrare şi consolidare a pieţei energetice, modelul NATO de abordare a problematicii securităţii energetice poate contribui semnificativ la valorificarea potenţialului de dialog regional în domeniul securităţii energetice.
RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) a fost înfiinţat în octombrie 2000, ca iniţiativă a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pentru oferirea de asistenţă în domeniul controlului armamentelor, promovarea măsurilor de creştere a încrederii şi a securităţii în Europa de Sud-Est. Ulterior, extinderea activităţii RACVIAC pe tematici politico-militare mai largi, care au privit şi domeniul reformei sectorului de securitate ca premisă a ameliorării stabilităţii regionale, a condus la redenumirea Centrului în "RACVIAC- Centrul pentru Cooperare în Domeniul Securităţii".
Printre invitaţii la conferinţa de astăzi, se află reprezentanţi ai MAE din România, ai statelor membre RACVIAC, ai Comisiei Europene, ai NATO, ai Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER), specialişti ai altor instituţii din ţara noastră cu atribuţii în acest domeniu, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Discuţiile se concentrează atât pe abordarea provocărilor şi oportunităţilor în materie de securitate energetică specifice regiunii Europei de Sud-Est, cât şi pe discutarea aspectelor strategice privind energia în contextul actual al securităţii regionale. Printre obiectivele comune urmărite, se regăsesc: promovarea dialogului bazat pe o viziune strategică comună adaptată necesităţilor şi potenţialului regiunii, precum şi încurajarea schimbului de bune practici în ceea ce priveşte iniţiativele de asigurare a securităţii energetice în Europa de Sud-Est.
Pe agendă, se regăsesc şi aspecte specifice cadrului sectorial specific Uniunii Europene, inclusiv prin diseminarea parametrilor noii strategii energetice europene avansate prin recentul proiect al Uniunii Energetice, conchide comunicatul MAE.