BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI:  "Turiştii vor primi despăgubiri, dacă agenţiile au făcut înţelegeri neconcurenţiale"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iulie 2016

"Turiştii vor primi despăgubiri, dacă agenţiile au făcut înţelegeri neconcurenţiale"

Turiştii care au avut de suferit în urma unor înţelegeri neconcurenţiale între touroperatori vor putea fi despăgubiţi, dacă ancheta desfăşurată de Consiliul Concurenţei va dovedi acest lucru, a declaret, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unei conferinţe de profil pe tema "Legea Concurenţei pentru Agenţiile de Turism".

Bogdan Chiriţoiu a arătat că acest lucru va fi posibil odată cu preluarea în legislaţia românească a unei directive europene, care permite clienţilor unor companii să poată folosi deciziile Consiliului Concurenţei în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor generate de încălcarea legislaţiei din acest sector.

"Este noua directivă pe care o transpunem în acest an, care asigură recuperarea prejudiciilor de către părţile private, prin intermediul instanţelor, dar folosindu-se de deciziile pe care le ia Consiliul Concurenţei. Adică, în faţa instanţei nu te mai duci să probezi fapta, pentru că foloseşti decizia Consiliului Concurenţei, care spune: «Da, cartelul a fost produs», trebuie doar să dovedeşti că eşti printre cei păgubiţi şi, desigur, partea foarte complicată, să spui care este cuantumul prejudiciului", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu a declarat că suspectează existenţa unei înţelegeri între marii touroperatori care să limiteze discounturile, reducerile de tarife, pe care le pot oferi agenţiile revânzătoare, agenţiile mai mici, prin care îşi vând ei către clienţi pachetele turistice.

"Fiecare touroperator are interesul să ţină preţurile cât mai sus şi, atunci, suspectăm că este o înţelegere între diferitele companii mari să nu permită agenţiilor mai mici, revânzătoare, să dea discounturi foarte mari, limitând în acest fel scăderea preţului către clienţii finali", a explicat Chiriţoiu.

Oficialul Consiliului Concurenţei a mai menţionat că dacă se va constata încălcarea legii, vor fi aplicate amenzi de maxim 10% din cifra de afaceri din anulă anterior sancţionării, iar pe baza deciziei Consiliului Concurenţei, clienţii vor putea şi ei să ceară despăgubiri, în caz că preţurile au fost mai mari decât ar fi fost normal. Acest lucru va putea fi posibil doar după ce finalizarea investigaţiei, după cum a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Domnia sa a adăugat că este vorba despre o investigaţie începută în 2016, iar un rezultat va fi posibil la finele acestui an sau începutul anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb