BOGDAN DRĂGOI, SIF BANAT- CRIŞANA: "Riscăm cea mai mare expropriere postdecembristă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie 2019

"Riscăm cea mai mare expropriere postdecembristă"

Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Cred că pachetele denumite dormante sunt importante pentru BERD fiindcă au în componenţa lor multe acţiuni reziduale ale SIF-urilor"

Proiectul realizat de o echipă de consultanţi aflaţi sub umbrela Băncii Europene de Reconstruţie şi Dezvoltare (BERD) privind conturile dormante, situate în Secţiunea I a Depozitarului Central, cele care conform BERD nu au mai fost active timp de cinci ani sau mai mult, reprezintă cea mai mare expropriere în masă din ţara noastră, de după perioada comunistă, este de părere Bogdan Drăgoi, Preşedinte al Consiliului de Adminis­traţie, Director General SIF Banat-Crişana (SIF1).

Practic, în proiectul realizat de consultanţii BERD care a fost prezentat pe scurt de Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, la Conferinţa BURSA, Tendinţe în Pieţele de Capital, una dintre soluţiile propuse pentru activarea acţiunilor din conturile dormante prevede desfiinţarea Secţiunii I a Depozitarului şi trecerea titlurilor într­-un fond de investiţii nou creat, ce va fi administrat de o societate de administrare a investiţiilor (vezi aici prezentarea lui Dan Paul de la conferinţă).

Este contextul în care, Bogdan Drăgoi ce conduce SIF Banat - Crişana, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe: "O echipă de «consultanţi» care, sub umbrela BERD-ului, urmăresc nişte interese private, înaintează ideea aces­tui proiect de lege pe care încearcă să-l promoveze în Parlament sau a unei iniţiative legislative către autoritatea care reglementează piaţa (n.r. Autoritatea de Supraveghere Financiară), dar de fapt ei vor să facă prima expropriere în adevăratul sens al cuvântului din ţara noastră de după perioada comunistă. Nu spun naţionalizare, pentru că se face în interes privat, iar asta este partea cea mai tristă".

Bogdan Drăgoi: "Circa 8,5 milioane de români vor fi deposedaţi de acţiunile pe care le-au primit odată cu Programul de Privatizare în Masă, când 30% din avuţia naţională a fost distribuită populaţiei"

Conform conducătorului SIF Banat - Crişana, în proiect se prevede că, dacă timp de trei ani de zile, nici prin acest fond nou creat care este netransparent şi nelistat, acţionarii dormanţi nu încep să-şi exercite drepturile, atunci vor fi deposedaţi de titluri.

Bogdan Drăgoi a subliniat: "Astfel, circa 8,5 milioane de români vor fi deposedaţi de acţiunile pe care le-au primit odată cu Programul de Privatizare în Masă, când 30% din avuţia naţională a fost distribuită în mod egal populaţiei. Iar acum cineva vrea să beneficieze de aceste acţiuni, care sunt ale românilor".

De aceeaşi părere este şi Dan Paul care declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment: "Ca urmare a Programului de Privatizare în Masă, foarte mulţi cetăţeni au primit acţiuni, dar o parte din acestea nu s-au tranzacţionat deloc, fie pentru că lumea nu a vrut să le tranzacţioneze, fie pentru că proprietarii nu mai există iar moştenirile nu s-au făcut etc. Însă, în această secţiune există şi deţineri de pachete care se pot tranzacţiona, ale unor persoane fizice sau juridice, care sunt active în piaţă. (...) O soluţie propusă de BERD prevede crearea unui fond de investiţii, ceea ce este un fel de naţionalizare mascată, pentru că cetăţenii deţinători ale acelor acţiuni ar primi în schimb titluri de participare la fondul de investiţii nou creat. Pentru pachetele deţinute de acţionarii ce au pachete de control sau care sunt activi, soluţia BERD­-ului presupune ca, odată cu desfiinţarea Secţiunii I, titlurile să fie mutate în custodie, într-o bancă custode sau la un broker, în Secţiunea II".

Potrivit lui Dan Paul, o altă variantă propusă de BERD constă în naţionalizarea conturilor dormante, prin mutarea lor în Fondul Naţional de Pensii sau la o agenţie guvernamentală, de unde banii vor ajunge la bugetul de stat.

"Cred că aceste pachete de acţiuni denumite dormante sunt importante pentru BERD fiindcă au în componenţa lor multe acţiuni reziduale ale SIF-urilor (n.r. acţiuni pe care cetăţenii le deţin, chiar dacă şi-au vândut cupoanele de privatizare)", a precizat preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

În plus faţă de cele declarate mai sus, Bogdan Drăgoi ce conduce SIF Banat - Crişana susţine că cei care au demarat această iniţiativă doresc să o promoveze fără consultări publice.

"Acest proiect este ţinut tot timpul la sertar. Se aruncă informaţii, se testea­ză piaţa, se anunţă că s-a vorbit cu partea privată, dar nu se ştie cu cine anume. Cu 8,5 milioane de români? Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a evitat până acum să vorbească despre această iniţiativă şi nu ştiu dacă este un proiect al său, dar este clar că BERD-ul îl finanţează, astfel încât trebuie să şi-l asume", a declarat Bogdan Drăgoi, adăugând: "Se evită pe orice cale o discuţie publică sau măcar bilaterală, pentru că noi am încercat să avem discuţii bilaterale pe marginea acestui subiect".

Dan Paul: "Soluţiile propuse de BERD pentru conturile dormante încalcă dreptul de proprietate al cetăţenilor, prevăzut în Constituţie"

Din punctul de vedere al lui Dan Paul, variantele propuse de BERD pentru activarea acţiunilor din conturile dormante încalcă dreptul de proprietate al cetăţenilor ţării noastre, aşa cum este prevăzut în Constituţie.

"La articolul 44, se precizează că dreptul de proprietate, precum şi crea­nţele asupra statului sunt garantate. În alineatul 2 se vorbeşte despre proprietatea privată care este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. În situaţia în care această proprietate ar fi naţionalizată, ea se poa­te face doar pentru o cauză cu utilitate publică, ceea ce nu este cazul de faţă.

Cred că soluţia aleasă de BERD încalcă dreptul de proprietate aşa cum este prevăzut în Constituţia României" a spus preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care a completat: "Mai mult, în dreptul internaţional, primul protocol adiţional al Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, la care România este parte, la articolul 1 se arată că orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional. Iată că proprietatea este un drept al omului şi cred că dacă acest proiect ar trece, s-ar crea un precedent periculos".

"Este cea mai mare expropriere de după 1945 din România şi nu cred că este moral şi nici legal ca BERD­-ul să facă o astfel de naţionalizare", a conchis Dan Paul.

În prezentarea preşedintelui Asociaţiei Brokerilor din cadrul Conferinţei BURSA, se menţionează că, potrivit studiului BERD, în ţara noastră sunt 8,464 milioane de conturi dormante, a căror valoare totală este de 2,884 miliarde de euro, din care pachetele listate sunt în sumă de 72,6 milioane de euro, dar Dan Paul crede că această ultimă cifră nu este corectă, estimarea sa fiind mai mare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. de ce au primit amaratii aia actiuni reziduale la sif? ca sa ....? care emitenti mai au actionari reziduali? oricum majoritatatea acestor reziduali sunt decedati

    1. Actiunile reziduale au fost distribuite tuturor "amaritilor" care aveau 18 ani la data (anul 1992) infiintarii celor 5 FPP (care s-au transformat in SIF-uri, in 1996), prin efectul Legii 58/1991, care, improprietarindu-i cu 30% din capitalul social al societăţilor comerciale (proportie transferata in gestiunea FPP), le-a conferit dreptul la diviidendul FPP. In unele cazuri, dividendul a fost alocat sub forma de actiuni nou emise, care constituie actualele actiuni reziduale.

      Prin urmare, nu, majoritatea detinatorilor de actiuni reziduale se afla in viata. 

      Cineva trebuie sa se adreseze Parlamentului pentru legiferare.

      Pentru legiferarea a ce?

    Eu stiu ca guvernul Radu Vasile (alt incapabil nedeclarat) a dat romanilor niste actiuni la SIF-uri pe la sfarsitul anilor 90. Am ajutat pe cineva sa scape de urmarirea fiscului pentru impozitul datorat pe dividendele rezultate din acele actiuni si atunci am aflat, din corespondenta cu fiscul, cum a primit persoana respectiva actiunile (erau cateva zeci de actiuni la mai multe sif-uri). Hotararea aia era cam varza, pentru ca nu e in regula sa faci pe cineva actionar fara acordul lui, dar ce sa-i ceri lui Radu Vasile al carui guvern fusese demis, dar el se incuiase in birou si nu mai pleca.

    1. Parca era vorba despre CASS, nu impozit - pentru ca persoana aparea inregistrata cu niste venituri despre care nu stia nimic (nu ridicase niciodata dividendele).

    Domnii Paul si Dragoi nu propun si o alternativa care sa fie favorabila detinatorilor respectivelor actiuni?

    Cred ca ar trebui un cadru legal mult simplificat in aceasta problema, o procedura simpla de lucru cu actionarii minoritari strict in acest caz (cu mostenitorii in special - fara acte notariale de dezbate a mostenirii la notar). Si un pret corect de rascumparare. Poate ca nu va fi perfect dar e posibil sa iasa si bine per total.

    Buna ziua ,a doua varianta de la BERD este fezabila deoarece toti cei care au primit actiuni gratuite in 1992 sunt deja pensionari ,aproape de pensie sau decedati deja. Deci are logica economica acesta propunere

    "o altă variantă propusă de BERD constă în naţionalizarea conturilor dormante, prin mutarea lor în Fondul Naţional de Pensii sau la o agenţie guvernamentală, de unde banii vor ajunge la bugetul de stat.".

    Pentru ca in acelasi act care propune nationalizarea se poate include o compensare prin puncte de pensie ,sau o alta pensie minima standardizata pentru aceasta situatie. Si cei care stiu ca au astfel de drepturi pot depune cerere la CAS ,unde se poate verifica dupa CNP daca ar avea drept la o compensare sau nu. Oricum e de preferat decat blocajul actuala pe care aceste actiuni reziduale il provoaca in plan legislativ .Asa cum doamna Vasilescu a ajustat drepturile de pensie ale unor oameni f in varsta pensionati pe diferite decrete anterioare ,se poate adauga un articol in legea pensiilor care sa ofere compensare celor care poate nu inteleg deja care e miza si sa mobilizeze aceste detineri in piata : ar fi un pic de lichiditate in plus.Si s-ar evita astfel aceasta "mare nationalizare" care e pur notionala si anonima pentru cei care sunt detinatori (neglijenti sau incapacitati) ai acestor drepturi reziduale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb