Bogdan Maioreanu, eToro: "Investitorii individuali învaţă şi evoluează rapid"

Companii / 13 noiembrie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Investitorii individuali învaţă şi evoluează rapid"

Investitorii individuali evoluează rapid, din începători devenind persoane care au un plan pentru a reuşi. Etichetaţi în mod tradiţional drept "bani stupizi", investitorii individuali încep să demonstreze că această expresie nu este valabilă. Aceştia învaţă şi evoluează, devenind rapid investitori cu performanţe comparabile cu ale veteranilor burselor.

Un articol din Wall Street Journal arată că investitorii individuali au reuşit să depăşească indicele S&P 500 începând din 2014, portofoliile lor având un randament de peste 150%, mai mult decât indicele care a crescut cu doar 136%. Chiar şi managerii profesionişti de fonduri au adesea dificultăţi în a bate indicii de referinţă. În ultimul deceniu, aproximativ 86% din toate fondurile de acţiuni americane cu capitalizare mare au înregistrat performanţe inferioare indicelui S&P 500, potrivit S&P Dow Jones Indices. Dar unul dintre avantajele de a fi un investitor individual este că nu trebuie să baţi indicele de referinţă în fiecare trimestru şi acest lucru oferă flexibilitate.

A investi este un proces care pentru mulţi investitori a început recent, jumătate dintre investitorii la nivel global având mai puţin de cinci ani de experienţă, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Dar sondajul a arătat că 78% dintre investitorii români se încadrează în această categorie. Indiferent de experienţa lor, investitorii au planuri, iar 48% dintre toţi cei intervievaţi sunt pe cale să le realizeze, în timp ce pentru 38% este prea devreme pentru a se pronunţa. Cei mai încrezători că îşi vor atinge obiectivele sunt investitorii individuali din SUA, cu 63%, urmaţi de cei din Polonia, cu 58%, şi de cei din Australia, cu 57%. Pe de altă parte, doar 39% dintre români declară că sunt pe cale să îşi atingă ţelurile iar 51% spun ca e prea devreme să se pronunţe.

Însă nu toţi investitorii au aceeaşi abordare. La nivel global, 35% sunt investitori activi - alegând şi tranzacţionând fiecare activ din portofoliul lor, 34% au o abordare pasivă - preferă vehiculele grupate, cum ar fi ETF-urile şi fondurile mutuale - iar 24% au o abordare mixtă. Dintre cele 12 ţări analizate, România este ţara cu cel mai mare număr de investitori activi, 44% declarând că aleg această abordare. Este urmată de Italia cu 43% şi Spania - 42%. La polul opus, Olanda are cel mai mare procent de investitori pasivi - 46%, urmată de Germania - 43%. Din investitorii români 31% adoptă abordarea pasivă iar 22% pe cea mixtă.

Condiţiile de piaţă din ultimii 5 ani au reuşit să îi pună pe majoritatea investitorilor în faţa a tot felul de provocări. Dar piaţa bear din 2022 a fost o experienţă deosebit de dură pentru investitorii care au început această călătorie în timpul pandemiei, când pieţele şi-au revenit şi au intrat într-o creştere puternică. În 2023 optimismul a revenit însă pe pieţe, 88% dintre investitorii români declarând că se aşteaptă ca investiţiile lor să genereze profit în acest an, urmaţi de 85% dintre investitorii polonezi, 78% dintre cehi şi spanioli şi 77% dintre germani. De fapt, la nivel global, în medie, 75% dintre investitori se aşteaptă să aibă un an 2023 profitabil, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. a vazut cineva bursa din argentina?! sau turcia? in cantitate aur?! la conversie de "vanzare"?!

    S c c r e t 

    1. dar de bursa din zimbabue uitam sa spun...

      toate 3 super productivive ca si rata de recuperare in cantitate aur ca exit .. sau dolari... sau etc marfuri. 

      ala da crack up boom... 

      s c c r e t 

      iran crack up boom.... venezuela... crack up boom...

      la toate real intrest rate... negative.... grave... 

      s c c r e t

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb