Bogdan Maioreanu, eToro: "Noile cifre ale inflaţiei spulberă speranţele investitorilor privind reducerea rapidă a ratei dobânzii"

F.D.
Macroeconomie / 20 februarie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Noile cifre ale inflaţiei spulberă speranţele investitorilor privind reducerea rapidă a ratei dobânzii"

Speranţele investitorilor de reducere rapidă a ratelor dobânzilor atât în SUA, cât şi în UE se risipesc rapid. Ne aflăm încă în naraţiunea "veştile bune pentru economie sunt veşti proaste pentru pieţe", iar ultimele veşti au fost destul de bune - au fost create multe noi locuri de muncă şi PIB-ului a crescut puternic, în special în Statele Unite. Problema e însă că inflaţia a fost mai mare decat se spera, după ce a decelerat în ultimul an. Atât băncile centrale, cât şi investitorii se uită la inflaţie, băncile pentru a evalua când să înceapă să reducă ratele dobânzilor, iar investitorii pentru a anticipa această mişcare, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, Europa prezintă acum o imagine complexă. Datele din ianuarie plasează România în fruntea clasamentului, cu cea mai mare inflaţie anuală din UE şi a doua cea mai mare de pe continent, după Turcia. Cu 7,41% ne situăm puţin peste Rusia (7%), toate celelalte ţări europene având rate ale inflaţiei sub 6,7%. Am avut a patra cea mai mare creştere a inflaţiei anuale, de 0,8%, faţă de valoarea din decembrie 2023, după Olanda (2%), Suedia (1%) şi Portugalia (0,88%). În schimb, cele mai mari scăderi ale inflaţiei anuale s-au înregistrat în Cehia, cu - 4,6%, Polonia (-2,3%) şi Slovacia (-2%). Zona euro a înregistrat o scădere de doar -0,1%, ajungând la o inflaţie anuală de 2,8%.

"În România este foarte clar că nu ne aşteptăm la o reducere a ratei dobânzii până când inflaţia indusă de deciziile de anul trecut ale Guvernului nu va intra din nou pe un trend descendent. Totuşi, ritmul dezinflaţiei urmează să încetinească semnificativ, spune Banca Naţională a României. În ceea ce priveşte Banca Centrala Europeană însă, analiştii se aşteaptă ca rata dobânzii să rămână la 4,5% în primul trimestru din 2024, înainte de a se relaxa începând cu trimestrul al doilea, ajungând la 3,75% în trimestrul al patrulea din 2024 şi scăzând în continuare la 3,0% în 2025 şi la 2,75% în 2026.

Peste ocean, cele mai recente date din SUA arată că, în general, inflaţia se mişcă în continuare în direcţia corectă, dar unele dintre componentele sale mai dificile - cum ar fi chiriile - se dovedesc a fi obstacole dificile. Adevărul este că acest ultim raport a arătat că inflaţia - deşi în scădere - a fost mai mare decât se aşteptau investitorii. De asemenea, alte veşti bune din economie arată că lupta pentru a o menţine în echilibru este reală", afirmă analistul eToro.

45% dintre investitorii americani consideră că inflaţia încetineşte, dar nu suficient, iar 41% cred că revine la un ritm mai acceptabil. Doar 12% consideră că aceasta creşte încă prea repede, potrivit unui sondaj realizat de AAII - Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali. De asemenea, sentimentul investitorilor evoluează, deoarece săptămâna trecută 42% dintre investitori erau optimişti în legătură cu posibila creştere a burselor, în scădere cu 7% faţă de cei 49% din prima săptămână a lunii februarie.

Probabilitatea ca Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor în martie este acum sub 9%, iar pentru luna mai este de aproximativ 35%. De fapt, pieţele anticipează acum, cu o probabilitate de aproape 53%, că prima reducere a dobânzii va avea loc pe 12 iunie, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Bogdan Maioreanu mai precizează că între timp, indicele S&P 500 a urcat de la minimele din octombrie 2022 la un maxim istoric de 5048, o creştere de aproape 45%. În mod similar, indicele EURO STOXX 50 a crescut cu aproape 48% în aceeaşi perioadă. În aşteptarea relaxării în cursul anului 2024 a actualelor niveluri restrictive ale dobânzilor de către Băncile Centrale, 26% dintre investitorii individuali din România cred că următoarea piaţă bull va începe în prima jumătate a acestui an, în timp ce 16% cred că a început deja sau va începe în a doua jumătate a acestui an, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Între timp, cei care sunt deja investiţi profită de ascensiunea pieţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb