Bolton acuză Iranul de sabotarea navelor din largul EAU

L.L.
Internaţional / 29 mai 2019

John Bolton (Sursă foto: Twitter)

John Bolton (Sursă foto: Twitter)

Consilierul în probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, John Bolton, aflat astăzi, într-o vizită la Abu Dhabi, a acuzat Iranul că se află în spatele "actelor de sabotaj" din 12 mai vizând patru nave, la intrarea în Golful Persic, contribuind la o intensificare a tensiunilor în regiune, relatează AFP.

"Unele dintre forţele din Operaţiunile noastre Speciale au fost invitate să-şi dea cu părerea ca experţi" şi "este clar" că vapoarele - două petroliere saudite, unul norvegian şi un cargo din EAU - au fost ţinta unor "mine navale, foarte probabil din Iran", a declarat Bolton, care a sosit ieri, în Emiratele Arabe Unite (EAU), o ţară aliată Statelor Unite.

Statele Unite s-au alăturat altor ţări într-o anchetă condusă de către EAU cu privire la aceste incidente ce au sporit tensiunea în Golful Persic.

"Nu există niciun fel de îndoială la Washington cu privire la identitatea celui care se face vinovat de această situaţie", le-a declarat unor jurnalişti Bolton, referindu-se în mod implicit la Iran, marele inamic al Statelor Unite, mai scrie AFP.

"Cine altcineva ar fi putut să facă asta, după voi? Cineva din Nepal?", a adăugat el ironic.

Oficialul american a dezvăluit de asemenea un "atac eşuat vizând portul saudit Yanbu cu câteva zile înainte de cele vizând petrolierele".

El nu a făcut însă vreo precizare cu privire la acest "atac nefructuos" care a vizat principalul oraş petrolier, situat în vestul regatului saudit, la Marea Roşie.

"Susţin ceea ce am făcut noi până în prezent. Este vorba despre a explica foarte clar Iranului şi substituţilor săi că acest fel de măsuri riscă să antreneze o reacţie foarte puternică din partea Statelor Unite", a spus Bolton.

Această vizită a reprezentantului belicos al lui Trump are loc cu o zi înaintea a trei summituri organizate, la Mecca, în Arabia Saudită, la cererea Riadului, care intenţionează să-şi izoleze şi mai mult marele rival iranian în Orientul Mijlociu.

În timp ce summitul Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) era prevăzut de mult timp, Riadul a convocat alte două reuniuni, ale Consiliuluii Cooperării la Golful Persic (CCG) şi Ligii Arabe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb