Borse Dubai oferă aproape 4 miliarde de dolari pentru OMX

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2007

Preţul este mai mare decât cel propus de Nasdaq

Borse Dubai, deţinătorul celor două burse din emirat, oferă 27,7 miliarde de coroane suedeze (3,96 miliarde de dolari) pentru piaţa scandinavă a acţiunilor OMX AB. Oferta depăşeşte propunerea de 26 de miliarde de coroane lansată de "Nasdaq Stock Market" Inc. pentru preluarea OMX, care operează şapte pieţe nordice şi baltice: Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Reykjavik, Riga, Tallin şi Vilnius.

Oferta Borse Dubai este de 230 de coroane în numerar pentru fiecare acţiune OMX, cu 14% mai mare decât cea a pieţei electronice americane Nasdaq: 202,3 coroane suedeze în numerar şi acţiuni. În prezent, Borse Dubai controlează 28,4% din OMX, achiziţiile de acţiuni fiind făcute recent.

Oferta Borse Dubai sporeşte şansele apariţiei unei bătălii pentru preluarea OMX, în condiţiile în care Nasdaq se extinde în afara graniţelor, dată fiind concurenţa cu rivalul "NYSE Group" Inc. - care a fuzionat cu "Euronext" NV în aprilie anul acesta. În luna februarie, Nasdaq a eşuat în încercarea de a prelua "London Stock Exchange Group" Plc, operatorul Bursei de Valori din Londra (LSE).

Analiştii sunt de părere că, în situaţia dată, Nasdaq va trebui să-şi îmbunătăţească oferta, mai precis să majoreze componenta de numerar a acesteia.

"Consiliul de conducere al OMX va analiza oferta Borse Dubai, comparând-o cu cea a Nasdaq, şi va face o propunere actualizată acţionarilor", au precizat oficialii OMX, care s-au întâlnit săptămâna trecută, la Stockholm, cu reprezentanţii Borse Dubai.

Borse Dubai reuneşte Dubai Financial Market şi Dubai International Financial Exchange. Dubaiul foloseşte miliardele de dolari proveniţi din vânzările de petrol pentru achiziţii şi plănuieşte să realizeze investiţii în servicii financiare.

Reprezentanţii Borse Dubai declară: "Achiziţia OMX va aduce membrilor bursei, emitenţilor, investitorilor instituţionali şi retail, acces la noi oportunităţi pe pieţele în creştere, dar şi la una din cele mai lichide platforme din lume". Dacă tranzacţia va avea loc, Borse Dubai şi OMX vor crea a cincea bursă din lume, spun oficialii Borse Dubai.

Directorul Nasdaq zboară rapid către Stockholm

Directorul executiv al "Nasdaq Stock Market" Inc., Bob Greifeld, se va deplasa la Stockholm, la începutul acestei săptămâni, ca să se întâlnească cu reprezentanţii şi acţionarii OMX, spun surse apropiate situaţiei, citate de agenţiile de presă străine. Se pare că Greifeld se va întâlni cu şeful OMX, Magnus Bocker, dar şi cu acţionarii, autorităţile de reglementare a pieţei de capital şi guvernul suedez, acesta din urmă controlând 6,6% din bursa nordică. Boecker afirma, în urmă cu ceva vreme, că sprijină oferta Nasdaq pentru OMX.

Emma Burdett, purtător de cuvânt al Nasdaq, a refuzat să facă vreun comentariu în privinţa deplasării lui Greifeld în Suedia, însă directorul Nasdaq a precizat: "Păstrăm dialogul apropiat cu echipa de management şi consiliul de administraţie al OMX".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb