Borza: "Îl compătimesc pe Victor Ponta pentru presiunile la care este supus"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 septembrie 2013

Borza: "Îl compătimesc pe Victor Ponta pentru presiunile la care este supus"

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, va pleca din companie, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta la Târgu Jiu. Domnia sa a făcut această afirmaţie, fără să dea şi alte detalii, atunci când un preot din Gorj i-a cerut să-l ajute să devină director la Hidroserv. Domnul Borza a declarat pentru ziarul "BURSA": "Membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi cei ai directoratului companiei sunt numiţi cu titlu provizoriu, până la selectarea administratorilor şi managerilor profesionişti, în baza Ordonanţei 109, privind implementarea guvernanţei corporative în companiile de stat. Cel mai probabil, la asta s-a referit premierul Ponta când a spus că o să plec".

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care a fost şi administratorul judiciar al companiei, ne-a precizat că îl compătimeşte pe Victor Ponta pentru presiunile la care este supus de către politicieni, baroni locali şi servicii: "Am preluat Hidroelectrica, în vara anului trecut, cu pierderi de 693 milioane de lei. Acum compania are profit de 800 milioane de lei pe primele opt luni. Care-i raţiunea economică pentru care eu trebuie să plec de la Hidroelectrica?"

"Cât timp am fost administratorul judiciar al companiei, am denunţat şi renegociat peste 500 de contracte încheiate de Hidroelectrica SA cu diverşi băieţi deştepţi precum oameni politici, baroni locali şi oameni din servicii. Plecarea mea din Hidroelectrica este visul acestor băieţi deştepţi care nu mai au o vacă de muls. În contracte, am găsit preţuri de la 3 până la 18 ori mai mari decât media pieţei din domeniul respectiv. Eu am servit fidel interesele companiei, care este strategică pentru sistemul energetic naţional".

Remus Borza a mai ţinut să menţioneze că nu clasa politică a "decăpuşat" Hidroelectrica, ci domnia sa: "Dacă Hidroelectrica nu intra în insolvenţă în iunie 2012, risca falimentul. După cum ştiţi, compania avea datorii de circa un miliard de euro, flux de numerar negativ de peste 700 milioane de lei, pierderi şi trecea printr-o secetă cumplită. În acest an, Hidroelectrica va avea rezultate financiare istorice, în urma programelor de restructurare şi eficientizare pe care le-am aplicat, dar mai ales în urma denunţării contractelor preferenţiale cu furnizorii privaţi şi în urma renegocierii contractelor".

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica ne-a declarat, recent, într-un interviu, că susţine cu tărie listarea pachetelor minoritare de acţiuni din companiile de stat şi respinge vânzarea pachetelor majoritare ale acestor societăţi. Domnia sa ne-a spus că şi companiile statului pot genera profit, stabilitate şi încredere, cu condiţia să fie administrate de profesionişti, nu de oameni recomandaţi doar de carnetul de partid.

Domnul avocat Borza consideră că, din acest motiv, listarea pachetelor minoritare este cea mai bună soluţie pentru societăţile de stat, care vor câştiga transparenţă, capital de investiţii şi, mai ales, se diminuează ingerinţa politicului în strategia lor comercială. Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica consideră că managementul defectuos, politizat, este cheia tuturor relelor la companiile de stat.

Remus Borza a convocat, pentru astăzi după-amiază, o şedinţă comună a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica şi al directoratului companiei, la care va participa şi ministrul Energiei, Constantin Niţă. Domnia sa ne-a menţionat că temele de discuţie vor fi competenţele profesionale şi capabilităţile manageriale ale actualului directorat, listarea companiei şi maximizarea profitului.

Premierul Victor Ponta, care s-a aflat, ieri, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, a fost abordat de un preot din comuna Runcu, care i-a cerut să îl ajute să obţină un post de director la Hidroserv, pe motiv că urmează să se pensioneze, iar salariul pe care îl are în prezent este prea mic.

Potrivit Mediafax, iniţial, Victor Ponta a crezut că preotul are o problemă cu Remus Borza, preşedinte al Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica, spunându-i acestuia: "O să plece domnul Borza".

Primul-ministru nu a făcut alte precizări legate de Remus Borza şi Hidroelectrica.

Producătorul de electricitate Hidroelectrica, controlat de stat prin Ministerul Economiei, are un nou Directorat, care va fi condus în continuare de Mihai Stănculescu, iar Consiliul de Supraveghere a fost reconfirmat şi completat. Astfel, Remus Borza a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere.

Borza deţine firma Euro Insol, adminstratorul judiciar al Hidroelectrica în perioada insolvenţei, respectiv iunie 2012-iunie 2013.

Remus Borza este urmărit penal pentru conflict de interese, fiind acuzat că, în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.

Borza spunea că începerea urmăririi penale împotriva sa pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară, pentru că activitatea sa de practician în insolvenţă sau avocat nu poate fi asimilată unei funcţii publice.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Omul asta are dreptate.

    Sa nu ne miram ca dau faliment companiile cu capital de stat.

    1. Poate sunt mai buni decat multi sefi actuali ai hidroelectrica.Cel putin cunosc cele zece porunci.

    mai bine ar face rost de bani pentru a plati cele 30.000 de salarii compensatorii conform drepturilor oamenilor din contractul colectiv de munca. nu e corect sa transfere toate costurile in viitor.

    acest smecher mason hot aparut in vremurile astea tulburi nu face decat sa impinga toate costurile de mentenanta, salarii etc intr-un viitor despre care pe el si prietenii lui din politica n-o sa-i mai intereseze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb