Bradu: Concedieri colective la Oltchim

Andrei Stan
Companii / 10 septembrie 2015

Conducerea combinatului vâlcean Oltchim a decis disponibilizarea unui număr de 225 de salariaţi, 114 dintre aceştia fiind lucrători la Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti, informează un comunicat de presă al companiei postat pe site-ul BVB.

Conducerea societăţii vâlcene s-a întrunit astăzi la sediul de pe platforma industrială Râureni din Râmnicu Vâlcea şi a aprobat al doilea val de concedieri colective după cel din vara anului 2013, când au fost disponibilizaţi 900 de angajaţi.

Iniţial, compania estimase un număr de 500 de noi disponibilizări.

Disponibilizarea personalului excedentar face parte din planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic în aprilie, prin care conducerea societăţii s-a angajat să implementeze măsuri de diminuare a costurilor operaţionale fixe cu aproximativ 450.000 de euro pe lună, ceea ce implică atât o creştere a randamentelor instalaţiilor, cât şi reducerea fondului de salarii, se arată comunicatul transmis astăzi de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Rezultatele pozitive înregistrate de Oltchim în primul semestru, precum şi investiţiile realizate din surse proprii în îmbunătăţirea eficienţei instalaţiilor de producţie au condus la o reducere a numărului de angajati cu 225 de persoane, faţă de un număr de aproximativ 500 de disponibilizaţi estimat iniţial, ceea implică o economie cu cheltuielile salariale lunare de 968.000 de lei", notează Oltchim.

În primul semestru al anului, Oltchim şi-a îmbunătăţit rezultatele economico-financiare din activitatea curentă comparativ cu aceeaşi perioadă din anii anteriori, înregistrând o cifră de afaceri de 364 milioane lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 73% faţă de primul semestru din 2013, precum şi profit EBITDA de 24,4 milioane lei. Pierderea totală s-a redus în doi ani cu 138 milioane lei, până la 9 mllioane lei în prima jumătate a acestui an, conform datelor transmise de Oltchim.

Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, Romlnsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special, Bogdan Stănescu, şi conducerea societăţii, anunţă că miercuri a fost finalizată procedura de consultare cu reprezentanţii salariaţilor privind numarul de angajati care vor fi disponibilizaţi în perioada următoare.

Noua organigramă discutată cu salariaţii prevede redimensionarea personalului angajat la nivelul actual de utilizare a capacităţilor de producţie, se arată în anunţul Oltchim.

Din numărul total de 225 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, un număr de 114 de salariaţi vor fi de la Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti, care până în prezent au fost remuneraţi salarial conform Contractului Colectiv de Muncă chiar dacă unitatea nu desfăşoară o activitate productivă şi se află în conservare încă din 2010. Totodată, la nivelul întregii societăţi Oltchim a fost avută în vedere o echilibrare eficientă a personalului auxiliar (TESA) cu personalul productiv, astfel încât un număr foarte redus de persoane angajate în producţie vor face obiectul acţiunii colective de disponibilizare.

După finalizarea consultărilor cu reprezentanţii salariaţilor, acţiunea de disponibilizare colectivă a personalului excedentar va fi notificată Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă, urmând ca în 30 de zile să fie comunicate deciziile de concediere, salariaţii concediaţi având dreptul la un preaviz de minimum 20 de zile lucrătoare.

Toţi salariaţii disponibilizaţi vor primi lunar, începând din prima lună după disponibilizare, salariile restante datorate de societate, iar "începând din februarie-martie anul viitor vor încasa lunar echivalentul unui salariu, dar nu mai mult de salariul mediu brut la nivel de Oltchim, până la epuizarea fondului de salarii compensatorii, maximum 12, în funcţie de vechimea în muncă".

De asemenea, angajaţii disponibilizaţi vor beneficia de drepturile aferente concediului de odihnă pentru întreg anul şi de prima de vacanţă.

Conform sursei citate, ca urmare a rezultelor economice pozitive din primul semestru, societatea a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni pentru cei aproximativ 2.200 de angajaţi şi, în acelaşi timp, personalul disponibilizat în 2013 a încasat lunar, în aprilie şi mai, suma de 531 de lei, iar din luna iunie 1.000 de lei în contul salariilor compensatorii.

Valoarea investiţiilor în instalaţiile de producţie din primul semestru se ridică la 6,1 milioane de lei, iar începâlnd din luna iunie a fost repornită a nouă linie de producţie a combinatului, respectiv instalaţia de oxo-alcooli.

Oltchim are aproximativ 2.200 de salariaţi.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minimum 307 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dar prof piperea si grasu balan isi iau salarii.e de 50 ooo euro lunar?

    cu banii astia plateau muncitorii excede tari".arin 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb