BRD: România nu va intra în colaps după Grecia

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 martie 2010

Cu toate că mulţi şi-au pus întrebarea dacă vom intra la rândul nostru în criză după Grecia, având în vedere faptul că cele mai mari bănci elene concentrau, în toamna anului trecut, circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar local, Florian Libocor, economistul şef al BRD, este de părere că nu va exista o extindere a crizei de sistem şi a exclus complet posibilitatea ca ţara noastră să intre în faliment din cauza Greciei.

"Deşi am auzit multe teorii cum că noi vom urma modelul Greciei sau al restul ţărilor din PIIGS (Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia) în ceea ce priveşte colapsul bugetar al statului, nu cred că se întâmpla acest lucru", a explicat Libocor, vineri, într-un seminar financiar-bancar organizat la Poiana Braşov.

Economistul şef al BRD vede anul 2010 ca fiind unul al revenirii uşoare a economiei, pe fondul îmbunătăţirii uşoare a percepţiei de risc a investitorilor, reflectată în cotaţia CDS-urilor (n.r. care măsoară costul riscului de neplată pentru ţara noastră).

Astfel, pentru anul acesta, Florian Libocor are două scenarii în privinţa macroeconomiei, caracterizându-le pe două categorii, respectiv posibilităţi şi precauţii.

"Ca posibilităţi avem scăderea dobânzilor, stabilitatea politică, reluarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană, consumul ca motor de creştere, acompaniamentul exporturilor, lichiditatea adecvată în sistem, reducerea percepţiei de risc şi corecţia severă a deficitului extern", consideră Libocor, care totuşi avertizează că trebuie manifestată o mare prudenţă în special pe cazurile de insolvenţă şi pe contracţia pe piaţa muncii. Economistul şef al BRD consideră că şomajul va creşte şi în 2010, la circa 9%, urmând ca anul următor să scadă la 8%.

Sectoarele economice care ne-ar putea ajuta anul acesta să înregis-trăm o creştere economică de peste 1% sunt industria şi comerţul, potrivit oficialului BRD, care estimează că sectorul construcţiilor va continua să se stabilizeze, urmând să crească într-un ritm mai lent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb