Leul s-a depreciat, vineri, mai puţin decât celelalte repede din regiune, pentru că riscul de Brexit a fost luat în calcul, dar şi pentru că piaţa financiară din România este de mici dimensiuni, iar Banca Naţională a României (BNR) anunţă cu fiecare ocazie că are la îndemână instrumentele necesare pentru a interveni în caz de volatilitate sporită, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
"Deprecierea de vineri a leului era previzibilă pentru că evenimentul care s-a produs în urma votului în referendumul britanic este un eveniment de risc semnificativ. Riscul acesta a fost definit de Banca Naţională şi în Raportul de Stabilitate Financiară din aprilie şi în Raportul anual publicat zilele trecute. Deci, în consecinţă, fără să spunem că a fost anticipat, el a fost luat în calcul. Dar am văzut volatilităţile din piaţa noastră care, deşi au existat, nu au ieşit din parametrii luaţi în calcul, astfel încât să ne îngrijoreze. Am văzut de altfel şi cotaţia de la ora prânzului (4,5366 lei/euro) care indică o depreciere mai mică decât în cazul altor monede regionale care au trecut prin acelaşi proces", a explicat Dan Suciu, potrivit Agerpres.
Potrivit reprezentantului BNR, evoluţia de vineri, relativ temperată, a leului în raport cu euro are la bază faptul că acest risc (de Brexit -n.r.) a fost luat în calcul, dar şi dimensiunea pieţei româneşti, o piaţă relativ mică, drept pentru care nu este în prima linie a volatilităţilor care s-au produs în urma deciziei de la Londra. În plus, evoluţia leului a fost susţinută şi de faptul că "Banca Naţională are toate armele la dispoziţie, respectiv dobânda de politică monetară, rezerva valutară, dar şi eventuale intervenţii pe piaţă ca să poată interveni cum se cuvine, dacă este cazul, la momentul potrivit. Iar acest lucru se ştie în piaţă", a mai spus Suciu.
Pentru perioada imediat următoare, BNR se aşteaptă ca volatilitatea să continue, însă în limite gestionabile. "Este evident că avem un orizont de incertitudini în perioada imediat următoare. Cel puţin din perspectivă instituţională va urma un proces de negociere care nu poate să liniştească pieţele. Probabil că vor mai fi episoade de volatilitate, dar ele sunt gestionabile", a subliniat purtătorul de cuvânt al băncii centrale.
Referitor la deprecierea mai accentuată a leului în raport cu dolarul şi aurul, Suciu a explicat că şi acest lucru era de aşteptat pentru că atât aurul cât şi dolarul sunt investiţii de refugiu într-o perioadă în care în zona europeană aveam o incertitudine sporită.
"Deşi se cunosc câţiva parametri cu privire la ce se întâmpla în perioada următoare, nu se cunoaşte scenariul în detaliu. Pe măsură ce lucrurile se vor clarifica şi se va construi un scenariu mai coerent, probabil că şi aceste refugii tradiţionale în faţa volatilităţilor nu vor mai fi la fel de atractive. Dar este reacţia firească a pieţelor de a căuta zone de stabilitate mai puternică aşa cum este aurul, dolarul, yenul sau ale monede mai puternice. Ceea ce poate să facă BNR este să ţină cont de toate aceste ansambluri de realităţi existente în piaţă aşa încât să poată să reacţioneze optim dacă este cazul", a adăugat reprezentantul BNR.
În ceea ce priveşte modul în care votul britanic va influenţa decizia de politică monetară a BNR de săptămâna viitoare (30 iunie), Suciu este de părere că "aceasta este una care trebuie analizată şi cântărită cu mare atenţie".
Victoria Brexitului la Referendumul de joi, cu 52% din voturi, a "prăbuşit" lira sterlină cu 10% în raport cu dolarul şi a provocat o cădere cu circa 8% a Bursei din Londra.