Brexit - povestea fără sfârşit

STEEN JAKOBSEN Economist şef şi CIO Saxo Bank
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 septembrie 2019

Brexit - povestea fără sfârşit

În calitate de vorbitor în public de peste 30 de ani, deja ştiu cumva de dinainte majoritatea întrebărilor din partea publicului internaţional din domeniul investiţiilor: întrebarea clasică este mereu: "Încotro se îndreaptă aurul?" Din 2016 încoace, au apărut două noi întrebări: "Ce părere aveţi despre cripto-monede" şi "Ce se va întâmpla cu Brexit-ul?"

Răspunsurile mele au fost, în mod constant: aurul va creşte, în general, cripto-monedele vor fi, în cele din urmă, cooptate de către autorităţi pentru a păstra puterea asupra rezervei monetare şi pentru a avea un control mai mare asupra veniturilor fiscale. Dar cel mai important răspuns este pentru această parte: Brexit. Cred că Brexitul nu va avea niciodată loc cu adevărat, se va dovedi a fi doar o poves-te fără sfârşit, cu o amânare după o altă amânare şi tot aşa la infinit.

Acesta a fost răspunsul meu fix şi oarecum dezamăgitor în toată această perioadă - iar ieri (n.r. miercuri) parlamentul Marii Britanii a luat din nou în discuţie acest subiect, punând pe masa negocierilor o "revoltă" împotriva primului ministru Johnson şi a încercării sale de a impune opţiunea de ieşire fără acord. Răspunsul meu azi cu privire la ce se va întâmpla în cazul Brexit? Vedeţi mai sus! Inevitabil, acest lucru va sfârşi doar cu mult zgomot, nu va fi luată nicio decizie în consecinţă, iar problema va fi pasată sub forma unei noi amânări, un "rezultat" care va vulnerabiliza economia Marii Britanii şi care, probabil, va duce Marea Britanie foarte aproape de recesiune în T4 2019 şi în 2020.

Nimic nu se va schimba pentru că diviziunea cu privire la Brexit nu doar că împarte în două tabere partidele principale, ci şi categoriile de vârstă, categoriile de venituri, identităţile şi chiar şi sentimentele şi districtele electorale ale Marii Britanii. Cu alte cuvinte, nu există o decizie care să satisfacă ambele tabere, ceea ce înseamnă că orice direcţie sau decizie sunt imposibile. Prin urmare, în lipsa unei decizii, întregul proces va conduce, cel mai probabil, la noi alegeri generale. Aces-te alegeri reprezintă un risc enorm pentru Partidul Conservator, dar probabil că cel mai mare risc este că nu ne vor aduce mai aproape de niciun rezultat decisiv legat de Brexit.

Între timp, economia Marii Britanii merge din rău în mai rău - dar staţi! Consumatorii sunt bine! Da, deocamdată, dar cel mai probabil adună şi anticipează cheltuielile înaintea termenului limită ameninţător pentru un Brexit dur.

La Saxo Bank Strategy, avem reguli puţine şi nicio religie, doar că... noi credem cu tărie că schimbarea netă a creditării - impulsul de creditare - este cea care determină viitoarea activitate economică cu o întârziere variabilă. Într-adevăr, impulsul de creditare se află în centrul studiilor noastre pentru opiniile cu bătaie lungă pentru următoarele două-patru trimestre. Iar impulsul de creditare pentru Marea Britanie este într-adevăr o veste proastă pentru economia Marii Britanii, aşa cum Directorul Strategiei Macro al Saxo Bank, Christopher Dembik, a scris la final de august: Economia Marii Britanii se află în AL ŞAPTELEA trimestru de contracţie a creditelor.

Impulsul de creditare devansează economia cu nouă până la 12 luni, deci cel puţin pentru anul viitor, nu există niciun impuls pozitiv al creditării în insulele Marii Britanii! În felul acesta, nu rămâne decât un instrument în trusă: o şi mai mare devalorizare a lirei sterline faţă de dolarul american şi faţă de euro. Iar din călătoriile mele şi din discuţiile cu investitorii din Marea Britanie am înţeles că poziţia scurtă pentru lira sterlină este cea mai puţin deţinută poziţie de oriunde. Toată lumea se poziţionează pentru "o revenire la GBP odată ce Brexit nu mai reprezintă un obstacol". Dar riscul aces-tei mulţumiri de sine este - din nou - acela că Brexit este o poveste fără sfârşit şi că ignoră factorii determinanţi principali ai ratelor de schimb valutar: fluxurile de capital, creditarea netă şi siguranţa.

Am subdimensionat GBP încă din T4 al anului trecut şi menţinem aceas-tă poziţie cu o ţintă minimă de 1.1000 şi, dacă problemele de finanţare ale USD nu se rezolvă curând, de către Fed sau de către administraţia Trump, s-ar putea ajunge chiar şi la o paritate GBPUSD. Marea Britanie nu mai este un loc sigur, a schimbat legile fiscale, Brexit-ul şi acum potenţialul unei reveniri socialiste de secol 20 a guvernului Corbyn va speria capitalul care nici măcar nu va lua în considerare găsirea unui port în Marea Britanie - probabil vreme de o generaţie.

În acest weekend, Financial Times a avut un articol lung despre ce ar însemna un guvern Corbyn: Planul lui Jeremy Corbyn de a rescrie regulile economiei Marii Britanii - Să vă dau câteva indicii:

-"Trebuie să facem ceea ce a făcut Thatcher, dar pe dos", spune Jon Lans-man, fondator al grupului de suport pentru Corbyn, Momentum. "Trebuie să facem paşi decisivi pentru a atinge atât o redistribuire semnificativă, cât şi pentru a crea un electorat destul de mare cu miza evidentă de a continua o guvernare laburistă.

- La bază se află un singur cuvânt: redistribuirea. Redistribuirea venitului, a activelor, a proprietăţii şi a puterii. Misiunea este de a trece puterea de la capital la forţa de muncă, smulgând cu forţa controlul din mâinile acţionarilor, proprietarilor şi al altor interese de putere şi trecându-l în mâinile muncitorilor, consumatorilor şi chiriaşilor. "Trebuie să rescriem regulile economiei noastre", spune dl. McDonnell. "Va avea loc o schimbare".

- ...naţionalizarea companiilor de căi ferate, ape, servicii poştale şi de distribuţie a electricităţii; impozite semnificativ mai mari impuse celor bogaţi; transferul forţat a 10 procente din acţiunile fiecărei companii mari către angajaţi; reformă profundă a drepturilor chiriaşilor; şi un împrumut enorm pentru finanţarea investiţiilor publice.

Nu facem nicio proiecţie cu privire la posibilitatea unor alegeri generale în octombrie sau mai târziu sau dacă va exista o amânare a Brexit-ului, sau cine va câştiga, dar observăm o importantă mutare către stânga ce are loc în mediul politic, fie că e vorba de Marea Britanie, Europa sau SUA. După cum am scris pe Twitter în această dimineaţă: Dacă Marea Britanie face greşeli şi rămâne afară în frig, exodul de capital va determina Marea Britanie să înceapă să performeze ca o monedă de piaţă emergentă. Şi nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt - deja volatilitatea lirei sterline din ultima vreme a fost mai mare decât pentru realul brazilian sau pesoul mexican.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb