BRIGITE EBLE, GRUPUL BOSCH: Fără ajutor de stat nu am mai fi investit în România

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 1 iunie 2012

Fără ajutor de stat nu am mai fi investit în România

"Statul ne decontează facturile, nu ne scuteşte de la taxe", a spus directorul general al Grupului "Bosch"

Dacă statul nu acorda ajutor Grupului "Bosch", corporaţia nu ar mai fi construit fabrica de la Cluj şi nu ar mai fi extins unitatea din Blaj, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Brigite Eble, directorul general al corporaţiei şi reprezentantul grupului în ţara noastră.

Domnia sa a ţinut să precizeze că declaraţiile referitoare la ajutorul de stat pentru investiţiile menţionate, făcute, recent, de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe sunt eronate: "Domnul Tişe este cel care a avansat cifre pentru ajutorul de stat şi a fost o informaţie eronată. Avem estimări, dar nu se poate spune cu exactitate o cifră, pentru că aceasta se calculează în funcţie de maşinile, echipamentele folosite etc. Oricum, cifra este mai mică de 30 de milioane de euro, cât a anunţat Alin Tişe".

Potrivit directorului general al Grupului "Robert Bosch", ajutorul acordat de statul român reprezintă subvenţii, nu scutiri de taxe şi impozite, aşa cum a precizat reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj. Brigite Eble s-a arătat foarte mulţumită de colaborarea cu autorităţile noastre: "Legislaţia din România în acest domeniu este foarte bună. Explică foarte bine toată procedura. (...) În cadrul Ministerului Finanţelor sunt specialişti foarte buni, care au negociat transparent cu noi. Am prezentat o documentaţie foarte vastă, de 500 de pagini, care a fost analizată de minister ca să ne dea acest ajutor. Pentru a primi banii, însă, va trebui să prezentăm facturi. Totul este foarte strict, nu putem avea banii înainte. Apreciez foarte mult modul în care lucrează autorităţile române, în celelalte ţări nu se întâmplă acest lucru. Alte ţări aprobă scutiri de la taxe, care se fac chiar dacă societatea nu-şi îndeplineşte promisiunile, însă noi va trebui să prezentăm dovezi că ne ţinem de promisiunile făcute. Suntem foarte mulţumiţi de statul român, totul s-a desfăşurat foarte corect".

Domnia sa a explicat că ajutorul maxim care poate fi dat, conform legii, este de 375 de euro pentru un metru pătrat construit (compania a estimat la 1.200 de euro/mp, investiţia în construcţie fiind de 35-40 milioane euro, din cele 77 milioane euro, în cazul fabricii de la Cluj şi 15-20 milioane de euro, pentru extinderea unităţii de la Blaj). În func-ţie de tipul echipamentelor, subvenţia va fi de maxim 50% din valoare.

Ministerul Finanţalor deja a alocat, în bugetul de anul viitor, banii pentru ajutorul de stat alocat "Bosch".

Vânzările "Bosch" România vor scădea, ca urmare a relocării producţiei "Renault"

Vânzările "Bosch" în România vor înregistra, în acest an, o scădere de 8-10 milioane de euro, din cauza relocării producţiei "Renault" din ţara noastră în Maroc şi Rusia, a precizat, ieri, Brigite Eble.

Cifra de afaceri înregistrată în 2011 a fost de 188 milioane euro, cu 17% mai mult faţă de cea din anul precedent, după ce, la începutul anului trecut compania se aştepta la o creştere de 7%.

La finalul lui 2011, "Bosch" avea, la noi, aproximativ 1.300 de angajaţi, cu 160 de persoane mai mult faţă de anul precedent. Prin extinderea activităţilor locale de producţie, numărul angajaţilor va creşte, până la sfârşitul anului 2013, cu aproximativ 50%, ajungând la 2.000 de oameni.

În prezent, corporaţia deţine cinci locaţii în ţara noastră, în patru oraşe - Timişoara, Blaj, Sibiu şi Bucureşti.

"Bosch" va investi 120 milioane euro la noi, până la finalul lui 2013

Până la finalul anului viitor, Grupul "Bosch" va investi 120 de milioane de euro pe piaţa noastră, urmând să-şi extindă semnificativ prezenţa în România.

Una dintre investiţii este cea de la Cluj, unde vor fi produse unităţi electronice de comandă pentru autovehicule.

Într-o primă etapă, care se va încheia la sfârşitul anului viitor, sunt prevăzute investiţii de 77 milioane euro în construcţia greenfield care va fi realizată pe platforma unde a activat "Nokia". Clădirile vor acoperi o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi. Se estimează că producţia va începe la mijlocul anului 2013. Până la finalul anului următor, în Cluj-Napoca vor fi angajate aproximativ 340 de persoane, atât în producţie, cât şi în domeniul dezvoltării. De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă. Directorul general al "Bosch" estimează că investiţia va fi finalizată în 2018, până când vor fi angajaţi 1.600 de oameni. Dacă, însă, grupul va înregistra o cifra de afaceri mare, aceasta ar putea ajunge la final chiar şi în anul 2015. În orice caz, perioada de amortizare calculată de grup este de 8-10 ani.

Firmele care vor construi fabrica de la Cluj vor fi desemnate în cadrul unei licitaţii internaţionale care se află în desfăşurare. Brigite Eble a spus că s-au înscris multe companii la această licitaţie, atât din ţară, cât şi din străinătate: "Am prefera ca o firmă românească să îndeplinească toate condiţiile impuse, pentru că, dacă tot primim subvenţii de la statul român, banii să se întoarcă în economia româ-nea-scă, însă aceasta nu este o premisă imperios necesară pentru alegerea constructorului".

La Cluj, deja au început lucrările pentru realizarea investiţiei.

Fabrica de la Blaj va fi extinsă

Actuala fabrică din Blaj va fi extinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca aici să se realizeze adiacent şi o nouă gamă de produse, şi anume senzori de turaţie destinaţi industriei auto. Astfel, până la finalul anului viitor, "Bosch" va investi 43 de milioane de euro în lucrări de execuţie şi pentru achiziţia unor noi mijloace de producţie. Până la sfârşitul lui 2013, pe o suprafaţă de 21.000 de metri pătraţi, vor fi create aproximativ 300 de noi locuri de muncă. La începutul anului în curs, în cadrul acestei divizii activau circa 570 de angajaţi.

În 2011, concernul "Bosch" a înregistrat o creştere a vânzărilor de 9%, atingând 51,5 miliarde euro. Profitul înainte de impozitare a atins 2,6 miliarde euro. Cel mai important dintre domeniile sale de activitate este tehnologia auto, divizie care a înregistrat o cifră de afaceri de 30,4 miliarde euro, cu 8,2% mai mult faţă de anul precedent. În sectorul de tehnologie industrială au avut loc vânzări în creştere cu 21%, acestea ajungând la 8 miliarde euro. Creşterea din segmentul bunurilor de larg consum şi echipamentelor pentru construcţii a fost de 4,4%, vânzările ajungând la 13,1 miliarde euro. Numărul angajaţilor "Bosch", la nivel global, a crescut cu 19.000, ajungând la 302.500 de persoane, la 1 ianuarie 2012.

În 2012, Grupul "Bosch" se aşteaptă la o creştere a volumului de vânzări între 3% şi 5%. Investiţiile s-au situat la un nivel ridicat, însumând peste trei miliarde euro pentru mijloace fixe, pentru acest an fiind bugetate investiţii de 4,6 miliarde euro în dezvoltare şi cercetare, cu peste 400 milioane euro mai mult decât în 2011.

Concernul "Bosch" are peste 350 de filiale şi companii regionale, peste 60 de ţări, la noi fiind prezent din 1994. Compania activează pe diviziile automotive, scule electrice, termotehnică şi electrocasnice, deţinând şi un centru de comunicare.

Pe partea de electrocasnice, compania urmăreşte o dezvoltare diferenţiată pe diferitele grupe de produse, cu creşteri de până la 10%, în funcţie de categorie, creşterea consolidată fiind estimată la 5%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Totul metastaziaza in profit pentru firma asa de saraca incat are nevoie de ajutor de stat, statul fiind cel bogat si dator sa ajute pentru niste amarate de locuri de munca prost platite. E competitiva firma, in traducere ramane cu profit dupa ce se incheie procesul de productie - vanzari. Tot statul nostru bogat trebuie sa ajute si bancile avide, care creeaza bani din aer ca sa ni-i vanda imprumute noua supusilor statului care trebuie sa recapitalizeze bancile, culmea imprumutandu-se la mai marii si tarii lumii financisri. Asta da intelepciune!

    1. Stimate domnule Anonim,

      inainte de a cadea in lozinci anticapitaliste prima intrebare pe care ar trebui sa o punem ar fi ce facem noi pentru lucratorii nostrii. Cine da are si dreptul sa pretinda. Cunoasteti dumneavoastra cumva cat reprezinta procentual acele sume care se rezerva in firmele vestice pentru remuneratia la pensie a lucratorilor. Stiti care a fost problema cu marile firme de automobile care nu atat problema desfacerii, dar mai ales aceea a datoriilor fata de cei care au cotizat in sistemul de pensii de intreprindere. La noi cand cititi aceasta pozitie in bilantul oricarei firme gasiti o liniuta. De ce exista in consiliul de supraveghere al firmelor germane o treime din voturi care apartin lucratorilor? Doar pentru a da bine la imagine? Atata timp cat nu vom reusi sa fim demni si sa intelegem sa ne cerem drepturile, insa nu prin a iesi in strada ci prin a negocia cu calm si a arata de ce avem nevoie de o schimbare in legislatia privind drepturile celor care au activat in intreprinderi ne vom plange mai departe de mila si vom continua sa visam la un sistem economic in care sa muncim cat mai putin posibil si sa fim remunerati la valoarea maxima. Marele Bosch a spus candva faptul ca el este bogat nu datorita faptului ca da salarii mici oamenilor sai, ci deoarece ii plateste foarte bine pentru a-i convinge sa fie devotati firmei lor. Sunt ferm convins ca urmasii familiei marelui industrias vor reusi sa inteleaga ca aceasta pilda se aplica si in tara brutelor domnului Treichl si a regiunii din continentul african a domnului Mobius. 

    Argumentele dv nu au legatura cu situatia expusa de mine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb