British American Tobacco a investit 140 de milioane de euro în România de la intrarea pe piaţă

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 13 iunie 2007

Adrian Popa

Adrian Popa

Compania producătoare de ţigarete British American Tobacco (BAT) a investit, de la intrare pe piaţa românească, 140 milioane de euro şi a ajuns la o capacitate de producţie de 16,7 miliarde de ţigarete pe an. BAT a ajuns la o cotă de piaţă de 37,2%, ca volum, iar ca valoare de vânzări la 39,3%, fiind lider în producţia de ţigarete din România.

Rulajul din 2006 a totalizat 1,976 miliarde lei, iar contribuţia din accize la bugetul statului a reprezentat 1,349 miliarde lei, adică 68% din totalul rulajului. BTA are în portofoliul său brandurile Kent, Pall Mall, Viceroy, Dunhill şi Vogue. Oficialii companiei, directorul executiv Paul Ogborn, şi Adrian Popa, responsabil pe zona corporation şi afaceri comerciale, au prezentat, ieri, cu ocazia a 10 ani de activitate pe piaţa românească a companiei, proiectele finanţate în cadrul unor programe de implicare socială. Între beneficiarii sponsorizărilor s-au aflat instituţii teatrale, universităţi. BAT România susţine şi "Programul Sibiu Capitală Europeană". Volumul total al pieţei ţigărilor se ridică la 35 milioane bucăţi anual, cu o valoare totală de 1,4 miliarde euro.

Preţurile la tutun sunt pe o spirală ascendentă

Preţurile la ţigarete sunt pe o spirală ascendentă în Româ­nia, iar contrabanda cu ţigări continuă să fie o mare problemă pentru producătorii legali, a declarat ieri Adrian Popa, directorul Diviziei Corporate a British American Tobacco. "Dacă contrabanda din totalul consumului este de şapte, opt, cinci la sută, e o treabă, dar dacă se întâmplă cum e astăzi, că a ajuns la 16% din totalul pieţei, efectele sunt dezastruoase pentru toate părţile implicate. Pentru Finanţe, pentru că veniturile scad, pentru industrie, pentru că în loc să putem comercializa produse controlate trebuie să luptăm cu produse ale căror origini nu le cunoaştem. Preţurile acum în România, şi asta se va întâmpla pentru totdeauna, sunt pe o spirală ascendentă şi vor creşte într-un ritm infernal în comparaţie cu preţurile vecinilor noştri Ucraina, Republica Moldova, Serbia", a explicat Popa.

Domnia sa a adăugat: "În aceste ţări, care înseamnă şi 1867 de kilometri de frontieră, preţurile reflectă puterea de cumpărare, deci vorbim de preţuri mai mici de până la patru ori la aceleaşi produse. Noi cercetăm trimestrial piaţa să vedem care e situaţia cu contrabanda. Vă pot spune că, până în toamna anului trecut, 50% dintre produsele pentru care nu s-au plătit taxe în România, proveneau din duty-free de pe frontieră, iar restul din Ucraina şi Republica Moldova în principal. Securizarea frontierelor nu este un lucru uşor dar, înaintea acestei măsuri, legislaţia trebuie clarificată şi aplicate pedepse mărite pentru contrabandă mărite".

Adaptarea industriei româ­neşti a tutunului la normele europene privind reclama a afectat această industrie, în special prin ruperea unor căi de comunicare cu consumatorii, consideră oficialul BAT.

Acesta nu întrevede, pe de altă parte, posibilitatea unei scăderi a preţului la ţigări, prin utilizarea în producţie a tutunului autohton. "Din informaţiile pe care le am, eu cred că foarte greu se mai poate vorbi de tutun românesc, în ultimii doi ani. Din câte ştiu, România a negociat o cotă cu Uniunea Europeană undeva la 12,500 de tone, iar producţia de tutun verde de anul trecut a fost sub 1.000 de tone. Dar, în vremea în care se mai făcea încă tutun în România, problema principală era calitatea. Noi am încercat într-o perioadă să achiziţionăm tutun româ­nesc, la nivelul a câteva sute de tone dar ar fi foarte greu şi am renunţat", a subliniat oficialul BAT, citat de Rompres.

BAT: Fondul Special pentru mediu şi Taxa pe viciu ne creează probleme

Fondul Special de Mediu şi Taxa pe viciu ne creează mari probleme, după ce noi ne-am străduit să introducem în România acciza mixtă pentru tutun, aşa cum o cere Uniunea Europeană, iar colaborarea noastră cu miniştrii de finanţe nu a dat rezultatele aşteptate, a mai spus ieri Adrian Popa.

Acesta a spus că reprezentanţii industriei tutunului continuă să aibă discuţii cu oficialii Ministerului de Finanţe şi Ministerului Sănătăţii privind taxele şi nivelul accizei, dar "aceştia nu înţeleg", cererile industriei de tutun.

Potrivit domnului Adrian Popa, "parlamentarii au aprobat, săptămâna trecută, modificarea Ordonanţei de Guvern privind acciza la tutun şi au majorat nivelul minim al accizei, astfel ca acesta să ajungă la 74 de euro la 1000 de ţigarete în 2008", ceea ce înseamnă că nu mai există un calendar de armonizare cu legislaţia europeană. Acum nu mai există un calendar, căci ceea ce a fost stabilit în 2001, 2002 şi 2003 nu mai are nici o valoare, consideră Popa.

"Cei de la Comisia Europeană au zâmbit mult legat de modul în care autorităţile române îşi fixează ţintele de accize, peste ţinta stabilită de ei. Sper că anul viitor să se revină la nivelul de 64 de euro la mia de ţigarete, nivel al accizei care ar trebui atins până în 2012", a arătat oficialul BAT. Conform calendarului convenit cu Comisia Europeană, acciza la ţigarete va creşte în fiecare an, astfel ca, pânâ în 2010 să ajungă la 64 euro la 1000 de ţigări. În 2008, acciza va fi de 50 euro la 1000 de ţigarete, iar în 2009, la 61,5 euro la 1000 de ţigarete.

Acciza ar urma să crească, de la 1 iulie, după ce, la 1 ianuarie, a fost stabilită de Ministerul Finanţelor la 31,5 euro la 1000 de ţigarete. Noua valoare a accizei va fi fixată prin ordonanţă de guvern, după dicuţii cu oficialii de la Bruxelles.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb