• Anton Ionescu: Ne-am înţeles amiabil cu şapte păgubiţi până acum
• Dosarul de la Deva, aşteptat să ajungă în instanţă în două luni
Abia la anul se pare că va afla "Broker" Cluj suma totală cu care au fost păgubiţi investitorii de la Deva şi pe care trebuie să o restituie acestora, după ce autorităţile statului au avut nevoie de mai mult de zece luni ca să descurce iţele fraudei de la Deva.
Anton Ionescu, preşedintele "Broker" Cluj a declarat, pentru ziarul BURSA, că nici acum nu ştie care este suma exactă cu care au fost prejudiciaţi investitorii de la Deva, dar că societatea pe care o conduce a acţionat în judecată foşti angajaţi în cazul cărora a avut probe concrete că au acţionat ilegal.
Domnia sa ne-a spus: "Nici nu nu ştim la ora actuală care este suma totală fraudată la Deva. Am făcut o solicitare la DNA Alba şi ne-au promis că la sfârşitul lunii ianuarie 2010 vom şti suma pe care Broker trebuie să o returneze către investitori. DNA ne-a mai comunicat că, în circa două luni, dosarul fraudei de la Deva va ajunge în instanţă. A durat mai mult pentru că este un dosar foarte complicat, au avut nevoie de mult timp până să identifice toţi păgubiţii, aceştia fiind peste o sută".
La începutul lunii octombrie, fosta directoare a sucursalei din Deva a "Broker" Cluj a fost reţinută preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, la solicitarea procurorilor din cadrul DNA Alba. Fosta angajată "Broker" este cercetată pentru infracţiunile de înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Procurorii DNA susţin că, în perioada 2005-2008, fosta angajată "Broker" a "indus în eroare persoane care intenţionau să investească pe piaţa financiară, le-a întocmit în fals portofolii clienţilor şi le-a eliberat chitanţe pentru sumele primite cu titlul de investiţie, fără să le înregistreze în evidenţele contabile".
În paralel, "Broker"Cluj a încercat să rezolve amiabil o parte din cerinţele păgubiţilor, însă a reuşit să ajungă la o astfel de înţelegere doar cu şapte investitori, din cele câteva sute care au reclamat că au fost păgubiţi, după ce frauda de la Deva a fost descoperită la începutul acestui an. Preşedintele Broker ne-a mai spus: "Noi am încercat să aplicăm procedura
În prezent, societatea "Broker" Cluj are deschise şapte procese penale cu foşti angajaţi pentru recuperarea banilor cu care a fost prejudiciată, potrivit conducerii acesteia. Printre cei şapte se numără şi fostul preşedinte-director general Petru Prunea, dosarul acestuia fiind "în cercetări la IPJ Cluj şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj", potrivit unui raport trimis luni de societate Bursei de Valori Bucureşti.