Deşi listarea unor pachete importante din companiile controlate de stat la Bursa de Valori Bucureşti este aşteptată cu interes, brokerii sunt rezervaţi în privinţa impactului pe care aducerea unor participaţii de 15% din "Transelectrica", "Romgaz" şi "Transgaz" la Bursă le-ar putea avea pentru piaţa de capital.
Adrian Mănăilă, şeful casei de brokeraj "Eldainvest" admite că intenţia statului, dacă va fi dusă la bun sfârşit, va spori tranzacţiile şi va face bursa mai atractivă pentru investitorii străini, dar nu va rezolva problemele pieţei de capital autohtone.
"De câteva săptămâni încoace, vedem o lichiditate la BVB sub orice critică. Credeam că nu o să ajung să mai văd tranzacţii de doar un milion de euro".
"Este o situaţie destul de critică, ce are legătură cu percepţia pe care o au investitorii despre ţara noastră şi despre statele din regiune, în general. În aceste condiţii, cotarea unor pachete din cele trei companii de stat ar putea să ajute Bursa, însă doar parţial. Nu acesta este antidotul pentru problemele Bursei, poate să fie doar o compresă pentru piaţa de capital autohtonă", a spus Adriean Mănăilă.
Ministerul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că proiectele de hotărâre pentru vânzarea pe Bursă a unor pachete de câte 15% din acţiunile "Transelectrica", "Transgaz" şi "Romgaz" au fost prezentate Executivului într-o primă lectură, fiind programate ca mâine să fie înaintate spre aprobare în şedinţa de Guvern.
Ministrul Economiei a declarat că statul doreşte să fie un jucător activ pe piaţa de capital, în ideea de a participa la creşterea atractivităţii acesteia.
Adrian Mănăilă este de părere, însă, că statul a recurs la Bursă de-abia acum, după ce a listat pachete mici din "Transelectrica" şi "Transgaz" în 2006 şi respectiv 2008, pentru că are nevoie urgentă de bani.
"Statul nu are nicio datorie faţă de Bursă, vrea să mai listeze acum din Transgaz şi Transelectrica doar pentru că această mişcare îi foloseşte, îi aduce beneficii. Bineînţeles că listarea unor pachte mai mari va creşte calitatea acestor companii, ele devenind mai transparente odată cu intrarea capitalului privat, dar şi a Bursei implicit", a completat Mănăilă.
Marian Lupu, broker la societatea de intermediere a serviciilor financiare "Estinvest", are aşteptări modeste cu privire la impactul aducerii pe Bursă a unor pachete de 15% din cele două companii energetice asupra preţului acţiunilor TEL ŞI TGN.
"Listarea este un lucru pozitiv pentru Bursă, dar nu mă aştept să aibă vreo influenţă pe termen scurt asupra preţurilor acţiunilor TEL şi TGN. Preţul acestora nu va creşte sau scădea doar din simplul motiv că statul mai aduce pe Bursă pachete din cele două companii. Depinde, însă, foarte mult şi de metoda de vânzare pe care o va alege statul. Dacă un jucător mare din afară, va reuşi să cumpere o pondere semnificativă din ce va scoate statul la vânzare şi va sta pe acţiuni, atunci efectul pentru Bursă va fi zero", este de părere brokerul de la "Estinvest".
Deşi, de-alungul timpului, statul a tot anunţat că va aduce la Bursă companii din portofoliul său, brokerii estimează că sunt şanse mari ca de data aceasta să se ţină de cuvânt, dat fiind faptul că are nevoie urgentă de bani.
"Promisiuni de acest gen au tot fost, dar de data asta se vede că Guvernul este presat să îşi ducă la îndeplinire planurile pentru că este presat de deficitul bugetar", a încheiat Marian Lupu.
1. Oricum bursa in RO e primitiva
(mesaj trimis de DanBruma în data de 27.07.2010, 10:42)
Plata deividendelor de exemplu se face ca acum 200 de ani. Asa ca Bursa si Statul se aseamana, doua organisme din regnul inferior.
1.1. drumul spre crestere (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Patronache în data de 27.07.2010, 14:17)
Primitiva era si piata imobiliara acum 20 de ani. A urmat cresterea graduala, apoi umflarea majora, pentru ca azi sa regresam la nivelul din 2006.
Asa se va intampla si cu bursa. Acum bursa la nivelul imobiliarelor din anul 1995.