Impozitarea cîştigurilor din tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital ridică mari probleme brokerilor care sînt nevoiţi, prin lege, să aplice noile cote de impozitare începînd cu 1 mai. Noile măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la această dată impun plata unui impozit de 1% pentru acţiunile cumpărate înainte de 1 mai, iar pentru titlurile cumpărate după această dată şi deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile, impozitul va fi de 10%. Problema apare pentru acţiunile care sînt achiziţionate înainte de intrarea în vigoare a legii şi care sînt vîndute după o perioadă mai mare de 365 zile, pentru care se va plăti tot un impozit de 1%.
Dezbateri aprinse pe această temă au avut loc în cadrul Convenţiei anuale a brokerilor care s-a desfăşurat la finele săptămînii trecute, la Poiana Braşov. Actorii pieţei de capital au căzut de comun acord că metoda "pro rata temporis" (adică 75% din cîştigul realizat va fi impozitat cu 1%, iar restul cu 10%) nu este una potrivită de calcul. Atît timp cît nu au apărut normele de aplicare a prevederilor legii de impozitare a cîştigurilor de pe piaţa de capital, brokerii îşi pun problema că trebuie să re-ţină această taxă prin metoda "pro rata temporis".
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM), Siminel Andrei, spune că va dispărea metoda "pro rata temporis", considerînd optimă metoda de calcul pe baza preţului mediu ponderat coloborat cu metoda FIFO (first in - first out, respectiv primul intrat - primul ieşit). Majoritatea brokerilor au considerat metoda FIFO ca fiind bună, însă reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au punctat că metoda preţului mediu ponderat este mult mai simplă. Vicepre-şe-dintele BVB, Septimiu Stoica, a declarat: "Către Ministerul Finanţelor nu s-a dat încă o propunere fermă în legătură cu me-toda de calcul agreată de noi. Deşi pare o utopie, a apărut o metodă mixtă de calcul a impozitului, cea menţionată de dom-nul Andrei".
Părerile brokerilor sînt îm-păr-ţite în privinţa metodei care trebuie folosită pentru calculul perioadei mai mare de un an în care acţiunile sînt deţinute şi a modului de stabilire a preţului acestora, cît şi a modalităţii de ieşire din portofoliu.
Preşedintele "TGH Investment", Ioan Pleşu, a constatat că brokerii încearcă să rezolve o problemă gravă creată de oameni nespecializaţi, ceea ce în opinia domniei sale este o aberaţie.
Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, a declarat: "Ministerul Finanţelor este dispus să ia în calcul propunerea actorilor pieţei de capital, conform căreia tot stocul de la 30 aprilie deţinut pe o perioadă mai mare de 365 zile se impozitează cu 1% pe preţul mediu ponderat după regula FIFO, iar cîştigurile din titluri achiziţionate după 1 mai 2006 vor fi impozitate cu 16%". Brokerii sînt de părere că este necesară amînarea aplicării legii pînă la stabilirea clară a metodei aplicate şi a programelor informatice (softuri) ce vor fi folosite în acest sens. Acesta este motivul pentru care Niculae Done, reprezentantul KPMG, a afirmat: "Cred că există posibilitatea ca această regulă (pro rata temporis) să fie suspendată prin intervenţia CNVM pentru rezolvarea acestei situaţii".
Chiar dacă autorităţile agreează propunerea brokerilor, nu există timpul necesar de furnizare a softurilor şi de cuantificare a acţiunilor. Din acest motiv, brokerii consideră că este necesară amînarea cu cîteva zile a aplicării legii.