Brokerii s-au pus pe dezbătut OTC-ul

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2010

Depozitarul Central a decis să mai amâne startul decontării tranzacţiilor OTC

Replicile acide şi ironiile fine au dat tonul dezbaterii organizate, ieri, de Asociaţia Brokerilor pe tema tranzacţiilor "Over-the-Counter" (OTC), pe care Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a decis să le deconteze, după mai bine de un an în care cei nouă administratori ai instituţiei nu au reuşit să ajungă la un consens.

Valentin Ionescu, noul director general al Bursei de Valori Bucureşti, a stârnit de departe cele mai multe reacţii din partea celor prezenţi, după ce şi-a citit de-a fir a păr expunerea de 15 minute în care atrăgea atenţia că, la nivel european, există o îngrijorare a reglementatorilor şi a participanţilor la piaţă privind tranzacţiile OTC. Valentin Ionescu a încercat să prezinte un punct de vedere moderat al Bursei faţă de piaţa OTC, care să mai aplaneze din conflictul iscat între actuala conducere a Bursei şi Consiliul de Administraţie al Depozitarului, după aprobarea decontării tranzacţiilor OTC.

"40% din tranzacţiile pe pieţele de capital încheiate la nivel european sunt tranzacţii Over-the-Counter. Când vorbim despre oportunitatea unei pieţe OTC la noi, trebuie să luăm în considerare faptul că, la nivel european, există o îngrijorare post MiFID faţă de tranzacţiile OTC", a spus, ieri, Valentin Ionescu, făcând referire la amploarea pe care au luat-o tranzacţiile OTC după aprobarea Directivei MiFID, în urmă cu circa şase ani.

Posibilitatea ca o parte dintre tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti să se mute în afara ecranului pieţei, mai ales acum când lichiditatea schimburilor de la BVB a coborât sub trei milioane de euro, a pus pe jar Consiliul Bursei. Octavian Molnar, membru în CA-ul Bursei şi director general al IFB Finwest, a declarat, recent, că aprobarea tranzacţiilor OTC este o lovitură pe care Depozitarul a dat-o BVB, şi a acuzat administratorii Depozitarului că au acţionat împotriva intereselor acţionarului majoritar al instituţiei, respectiv Bursa de Valori Bucureşti.

Tranzacţiile OTC mai au de aşteptat puţin

Potrivit legislaţiei în vigoare, singurul pas care mai trebuie parcurs pentru ca tranzacţiile OTC să fie posibile la noi este ca Depozitarul Central să comunice oficial Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare data de la care va începe să le deconteze.

Deşi, iniţial, surse oficiale din Depozitarul Central declaraseră că instituţia a comunicat oficial CNVM că poate să deconteze tranzacţii OTC, ieri au retractat, spunând că au decis o amânare.

Este posibil ca presiunea pe care Consiliul Bursei o face asupra administratorilor BVB să fi dat roade, mai ales că Sergiu Ovidiu Pop a confirmat, ieri, oficial, că Bursa de Valori a cerut tragerea la răspundere a administratorilor Depozitarului. Domnul Pop este preşedintele Depozitarului Central.

"Am decis să amânăm din cauza discuţiilor pe care le avem cu Bursa. BVB a cerut să se discute în AGA chemarea în răspundere a administratorilor DC, pentru că am lansat OTC. Solicitarea BVB se va discuta în AGA. Este o încercare de a ne presa să amânăm lansarea OTC. Abia aştept să mă dea în judecată. Oricum, indiferent dacă ne vor trage în răspundere sau nu, tranzacţiile OTC tot vor fi posibile în câteva luni", a spus, ieri, preşedintele Depozitarului.

BVB a cerut, la finele lunii septembrie, completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Depozitarului Central programată pe 21 octombrie, solicitând, printre altele, ca viitorul CA de la Depozitar să fie mandatat să întocmească un studiu de impact privind tranzacţiile OTC pe piaţa de capital autohtonă şi să desfiinţeze hotărârea actualilor administratori ai Depozitarului referitoare la tranzacţiile OTC. Bursa a mai propus ca decizia lansării pieţei OTC să nu fie ratificată în AGA Depozitarului până când studiul de impact va fi aprobat de noii administratori ai DC şi până la prezentarea unui răspuns favorabil al CNVM.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Studiul, la care facea cu oarecare emotie in glas ,referire,Dl. Director i-a fost strecurat in poala de un baiat sau fetita rea de la BVB.Oricine o fi fost, a dat cu delete la legenda statisticii. In legenda scria ca tranzactiile OTC reprezinta 40 la % din valoarea totala a tranzactiilor din piata dintr-un motiv relativ simplu. Acolo sunt incluse si asa numitele tranzactii cu "produse toxice". Alea de ne-au adus pe toti indiferent de religie, sex , apartenentza etnica sau politica, in actuala criza mondiala. Ca sa nu vorbim ca neshte initiatzi sa clarificam. Credit Default Swap(CSD) sunt produse structurate de asigurare a riscului, avand la baza datoriile unor tari, mai mari sau mai mici.Valorile acestora sunt hiperastronomice in comparatie cu ce se intimpla la noi, care vrem sa raminem perpetuu rasdaci. Aceste CSD se tranzactioneaza exclusiv prin tranzactii OTC. Valori mari,ponderi mari, Monsher.Si ele sunt folosite de catre marii speculatori pentru a ataca monedele diferitelor tari. Ultimul exemplu e Grecia.Da e tzara aia in care romanii datori la FMI isi fac concediul. Gurile rele si ingrijorate din Europa spun ca urmatoarele tzinte vor fi Spania si Irlanda si nicidecum BVB, asa cum sustin gurile rele dimbovitzene.

    Oricum ar fi minunat ca unul, macar unul (desi intr-o tranzactie e nevoie de doi) dintre brokerii din Romania sa faca macar o data in viatza o tranzactie serioasa cu CSD-uri.Cred ca s-ar bloca iar sistemele BVB, ca la tranzactia cu rafinaria in cauza. Ca de la agromecuri intzeleg ca nu sunt sanse sa se incalcesca bitztii la tranzactionare.Europa si nu numai ,de acest tip de tranzactii este ingrijorata. Si mai e ingrijorata de faptul ca la noi nu sunt permise tranzactiile OTC, nici macar cu rasdace. S-ar strica echilibrul finantelor europene din cauza volumelor in scadere exponentiala.Daca mai tundem din statistica si alte tranzactii cu produse derivate,pe care intre noi fie vorba le inteleg doar cei care le inventeaza, si le vand unor investitori manelisti,ramanem la un procent mediu de cam 5%. Hai 10% de sarbatori, cand marii brokeri au nevoie de prime si bonusuri. Daca ne uitam putzin inapoi in timp, desi se pare ca memoria colectiva nu dureaza mai mult de 6 luni(a zis-o recent unu' de la Cotroceni), vedem fenomene stranii. Cand lucra ca broker intenational, actualul director al BVB era ingrijorat nevoie mare, ca in Romania nu se fac tranzactii OTC(vezi nevoia de prime si bonusuri).Acum ca e varful de lance al pietei de captial, e ingrijorat ca Europa e ingrijorata. O sa aplic si eu pentru un job unde sa fiu ingrijorat ca altii sunt ingrijorati. Vad ca se plateste bine.Acum ca v-am dat ideea sa nu va bulucitzi cu totzii. Ca doar nu vretzi sa fim o tzara de ingrijoratzi. Gata...mi s-a terminat oxigenul...alerg dupa cuponari, in padure la Focsani ! 

    1. Desi nu conteaza, ca tot nu avem, din cauza ingrijorarii, in textul de mai sus a aparut CSD in loc de CDS.Citind-ul corect, veti intzelege ingrijorarea Europei.

      ....mai mult decat atat, procentul este umflat si de faptul ca volumul derivatelor tranzactionate OTC nu iau in calcul marja (plata efectiva a derivativei) ci valoarea tranzactiei. Este acelasi principiu ca in rapoartele bursei din sibiu, in care daca nu stii cu adevarat despre ce e vorba, ai senzatia ca dupa volumul tranzactionat ai in fata sumarul de tranzactionare de la Varsovia sau OMX....

      BRAVO ai dreptate suta la suta, pacat ca pe la intrunirile astea se intalnesc doar cei care habar nu au ce sa faca ca sa nu incuie usa ssif-urilor lor, si mai bine merg pe principiul daca murim noi sa moara toti.chestia e ca oricum nu inteleg nici macar cum functioneaza o piata OTC si farmache si gasca exact pe asta mizeaza, expun ceva ce oricum cuponarii nu inteleg. bravo inca o data pt. analiza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb