Petrom a raportat, ieri, un profit net de 345 milioane de lei în primul trimestru, în scădere cu 68% faţă de perioada similară a anului trecut. Vânzările din perioada analizată au totalizat 4,2 miliarde de lei, în scădere cu 19%.
Conducerea Petrom arată că rezultatul companiei din segmentul Upstream (producţie) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului, care a fost doar parţial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute.
Rezultatele companiei sunt sub aşteptările brokerilor şi analiştilor, în ciuda faptului că aceştia estimau că scăderea cotaţiilor petroliere va afecta indicatorii financiari ai Petrom.
Ei consideră că Petrom ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a se adapta noilor condiţii de piaţă.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, ne-a explicat: "Rezultatele din primul trimestru au fost sub aşteptările noastre şi, judecând după evoluţia cotaţiilor SNP, care se situează vizibil sub media pieţei, au dezamăgit şi o bună parte dintre participanţii la piaţă. După ce în perioada 2011-2013 Petrom obişnuise investitorii cu marje nete de 15-20%, în primul trimestru din 2015 acest indicator de profitabilitate a scăzut până aproape de 8%".
În opinia domniei sale, a devenit evident că scăderea de aproape 20% a cifrei de afaceri faţă de trimestrul I din 2014 a avut efecte negative accentuate, lucru observabil inclusiv la nivelul marjelor operaţionale, care s-au redus cu 26% faţă de aceeaşi perioadă (raportat la EBITDA).
"Această situaţie forţează compania să îşi reducă investiţiile în dezvoltarea de proiecte viitoare (cu 25-30% pentru perioada 2015-2017) în special în privinţa investiţiilor în producţia de petrol. O astfel de situaţie poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte potenţialul de dezvoltare a activităţii Petrom", a menţionat reprezentantul Tradeville.
Ovidiu Dumitrescu consideră că Petrom nu a terminat încă de digerat schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte preţul petrolului şi atrage atenţia că preţul barilului de ţiţei a atins minimele în trimestrul I 2015. Domnia sa preconizează: "De atunci, însă, este în curs un mini-raliu al cotaţiilor internaţionale ale petrolului. De exemplu, preţul unui baril de ţiţei Brent a crescut cu circa 45% de la valorile minime. Suntem de părere că, momentan, preţul se va stabiliza şi chiar poate să continue să urce (eventual atingând cotaţii în jurul valorii de 80 USD/baril la Londra). Acest lucru poate conduce la creşteri pe termen scurt pentru acţiunile companiilor petroliere. Suntem, însă, de părere că războiul comercial între OPEC şi producătorii americani de petrol şi gaze de şist va fi unul de uzură şi că volatilitatea preţurilor ţiţeiului va continua să fie mare şi mai degrabă orientată în sensul scăderii cotaţiilor, cel puţin pentru următorii ani".
Conform Tradeville, cotaţiile Petrom ar trebui să aibă de suferit în perioada următoare ori de câte ori există un episod de scădere pe piaţa internaţională a produselor petroliere. "Acest lucru ar putea totuşi să le facă atractive pentru speculatori, dar şi pentru investitorii cu un orizont lung de timp", a conchis Ovidiu Dumitrescu.
Şi Rareş Geapăna, broker în cadrul Blue Rock Financial Services, ne-a spus că SNP a performat, în primul trimestru, sub aşteptările analiştilor. "Acest lucru a fost cauzat de scăderea preţului petrolului, care a fost de circa 50% comparat cu ultimul trimestru al anului trecut, precum şi faptului că SNP nu a reuşit să îşi reducă cheltuielile suficient faţă de aşteptările analiştilor", a explicat domnia sa.
Prognoza medie a analiştilor, publicată pe Bloomberg, arată un preţ ţintă de 0,39 lei pe unitate pentru titlurile Petrom, similar cu preţul actual a acţiunii, ne-a spus domnul Geapăna.
Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţă de capital din cadrul BCR, susţine însă că, în conformitate cu aşteptările pieţei şi cu bugetul pe 2015, scăderea cotaţiilor petrolului confirmă trecerea la un profil de profitabilitate al Petrom, greu de imaginat în urmă cu un an. "De altfel, unul dintre cele mai importante subiecte pentru bursa de la Bucureşti, inclusiv prin prisma implicaţiilor pentru Fondul Proprietatea, este reprezentat de cuantumul profitului sustenabil al Petrom în noile condiţii de preţ al petrolului", ne-a declarat domnia sa. În acest context, analistul BCR atrage atenţia că majoritatea aşteptărilor sunt pentru un preţ al ţiţeiului între 50 şi 70 dolari pe baril, cotaţii mai mari de 70 dolari/baril nefiind văzute ca foarte probabile mai devreme de 2017.
Din această perspectivă, faptul că segmentul de rafinare a devenit, în primul trimestru din 2015, un contribuitor la profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) în egală proporţie cu segmentul de exploatare şi producţie de hidrocarburi (Upstream), pune în evidenţă o fotografie mai puţin obişnuită pentru Petrom, după cum apreciază Mihai Căruntu. "Există circumstanţe ca Petrom să nu se abată semnificativ de la estimarea de profit net pentru 2015 de 1,1 miliarde lei, raportat la un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014 şi 4,8 miliarde lei în 2013", susţine domnia sa.
În acelaşi timp, aşteptările pieţei constau în veşti relativ bune dinspre explorările din Marea Neagră, în acest sens fiind programate să fie făcute publice în acest an rezultatele forajului celei de-a doua sonde de explorare în perimetrul Neptun, conform sursei citate. Eventuala confirmare în următorii unu-doi ani a sustenabilităţii explorărilor de gaze din Marea Neagră ar reprezenta un potenţial catalizator pentru acţiunile OMV Petrom pe termen mediu şi lung, mai spune Mihai Căruntu.
De asemenea, clarificarea regimului fiscal opozabil OMV Petrom şi celorlalţi producători de hidrocarburi în perimetrele concesionate de la statul român vor reprezenta un element de natură să influenţeze cotaţiile companie în a doua jumătate a anului, dacă guvernul va avea până atunci un punct de vedere ferm şi nu va amâna din nou abordarea subiectului, a conchis Mihai Căruntu. În acest context, dată fiind forţa de negociere a OMV Petrom, aşteptările sunt pentru o înţelegere cu guvernul care să fie intrepretată de investitori în termeni favorabili companiei, estimează analistul BCR. "Altfel, fără veşti interpretate că fiind pozitive pe cele două teme majore, cotaţiile Petrom pe termen scurt şi mediu par presate din perspectiva trecerii la un nou profil de profitabilitate", a mai spus sursa citată.
Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction, afirmă că rezultatele OMV Petrom au venit în nota BVC-ului anunţat de companie. "Putem totuşi să afirmăm că ele sunt uşor sub aşteptările pieţei, de unde şi scăderea de circa 2% a cotaţiei în piaţă", a continuat domnia sa, care a remarcat scăderea semnificativă a rezultatului operaţional pe segmentul Upstream (datorată scăderii preţului mediu al ţiţeiului), compensată parţial de creşterea cursului USD/RON.
Pe segmentul Downstream (distribuţie) profitul operaţional a crescut spectaculos datorită unei marje de rafinare mult mai bune, ne-a declarat Alin Brendea, care estimează că trimestrul doi ar putea aduce o îmbunătăţire a performanţei companiei odată cu revenirea preţului ţiţeiului din ultima perioadă. "Însă revenirea este încă una modestă comparativ cu preţurile ţiţeiului din urmă cu un an", ne/a preciyat directorul Prime Transaction.
Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, ne-a spus că evoluţia de ieri a titlurilor Petrom la BVB arată că rezultatele pentru primul trimestru sunt uşor sub aşteptări: "Chiar dacă nivelul aşteptărilor a fost setat la noile condiţii de piaţă (preţul petrolului), rezultele financiare ale Petrom pe primul trimestru ar putea ca, pe termen scurt, să demotiveze unii investitori". Totuşi, rulajul redus de ieri după raportul Petrom nu susţine o teorie pesimistă în cazul acţiunilor SNP pe termen mai lung, consideră domnia sa.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în explorare, Petrom şi ExxonMobil au finalizat forajul la două sonde în zona de mare adâncime a Marii Negre şi, de atunci, platforma a fost mutată într-o nouă locaţie de forare din blocul Neptun Deep.
În Downstream Oil, contribuţia din activitatea de rafinare a fost foarte bună, determinată de marje de rafinare favorabile şi de performanţă operaţională îmbunătăţită, în timp ce, în activitatea de marketing, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4% comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent, mai precizează conducerea Petrom.
În primul trimestru, preţul mediu Ural a scăzut cu 51% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, iar costurile de producţie ale Grupului în USD/bep (barili echivalent petrol) au scăzut cu 16% comparativ în perioada analizată, în principal datorită cursului de schimb valutar favorabil.
Investiţiile de explorare au crescut la 365 milioane lei, reflectând în principal forajul în desfăşurare în cadrul perimetrului Neptun Deep în parteneriat cu operatorul ExxonMobil, mai spune compania.
Volumul vânzărilor de gaze ale Grupului OMV Petrom a crescut, în primele trei luni cu 24%, comparativ cu perioada similară din 2014, în condiţiile în care consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 4%, conform sursei citate, care a subliniat că majorarea vânzărilor de gaze se datorează volumelor mai mari livrate către industria producătoare de îngrăşăminte chimice şi pe piaţa reglementată, dar şi în urma contractării unor noi clienţi, prin care s-a compensat utilizarea redusă a centralei electrice de la Brazi.
Grupul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a raportat, ieri, un profit net atribuibil acţionarilor de 163 milioane lei în primul trimestru, în scădere cu 46% sub nivelul din perioada similară a anului trecut. Conducerea OMV a declarat, ieri, într-o conferinţă, că rezultatele au fost afectate de scăderea cotaţiilor ţiţeiului şi de problemele de securitate din Yemen şi Libia. Vânzările OMV au scăzut cu 41%, la 5,83 miliarde de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.
Gerhard Roiss, directorul general al OMV a spus: "În primul trimestru am beneficiat de faptul că avem un model de business integrat şi de rezultatele foarte bune de pe segmentul Downstream, unde am avut marje de rafinare optimizate. Dar rezultatele globale au fost impactate de cotaţia petrolului şi problemele din Libia şi Yemen. Vom continua să reducem costurile operaţionale pe Upstream şi să reducem investiţiile. Rămânem dedicaţi investiţiilor din Marea Neagră şi Norvegia".
În perioada ianuarie - martie 2015, OMV a avut o producţie de hidrocarburi de 303.000 de barili echivalent petrol pe zi, faţă de 318.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul patru din 2014 şi 311.000 de barili echivalent petrol pe zi în aceeaşi perioadă a anului trecut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 19.05.2015, 11:50)
Daca tot scade pretul materiilor prime,in speta petrolul, de ce nu scad si preturile la "pompa" ????Iar daca pretul la pompa nu scade ar trebui ca profiturile sa creasca.
1.1. Lamurire (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de daniel în data de 19.05.2015, 12:24)
A scazut pretul petrolului dar a crescut dolarul fata de celelalte valute. De aici apare relativa stabilitate a preturilor la pompa.
Acum a mai crescut petrolul si scade dolarul.
Aceeeasi marie cu alta palarie :)