Uniunea Industriei de Panificaţie din Federaţia Rusă cere Dumei de Stat să acorde producătorilor de pâine posibilitatea de a creşte preţurile pe fondul creşterii costurilor de producţie, arată cotidianul rus Kommersant. Acum producătorii sunt lipsiţi de această oportunitate, deoarece primesc subvenţii de la stat în schimbul menţinerii preţurilor. Solicitarea brutarilor va duce la efectul opus - o creştere a preţului pâinii, care va fi primită negativ de consumatori, susţin analiştii economici, conform sursei citate.
Cotidianul Kommersant a intrat în posesia unui document trimis de şeful patronatului rus al brutarilor, Alexei Lyalin, vicepreşedintelui Comitetului pentru Probleme Agrare din cadrul Dumei de Stat, Nadezhda Shkolkina, în care îi cere să ia în considerare creşterea preţului de vânzare a pâinii şi a produselor de panificaţie. În caz contrar, brutarii ameninţă cu oprirea producţiei, deoarece preţul materiilor prime este în continuă creştere, în timp ce distribuitorii nu sunt de acord cu creşterea preţurilor de achiziţie. Scrisoarea patronatului rus a fost trimisă înainte ca Duma de Stat să anunţe intenţia de a lua în considerare modificări ale legislaţiei pe care ar urma să le aprobe astăzi prin care să permită statului să reglementeze preţurile pentru bunurile importante din punct de vedere social.
Conform sursei citate, industria de panificaţie din Rusia s-a confruntat cu o creştere a preţurilor la materiile prime: margarina a crescut cu 38%, drojdia - cu 30%, ambalajele - cu 20%.
Potrivit lui Alexei Lyalin, brutarii şi-au asumat în 2021 obligaţia de a nu creşte preţurile în schimbul unei subvenţii de 2 ruble pe kilogram, iar anul acesta măsura de sprijin a fost extinsă la 2,5 ruble pe kilogram, conform anunţului guvernului rus, care va aloca 2,5 miliarde ruble în acest scop. Dar chiar şi această creştere a compensaţiei nu este suficientă având în vedere creşterea actuală a costurilor de producţie susţine şeful patronatului brutarilor din Federaţia Rusă, Aleksey Lyalin.