Bucureştenii, încălziţi doar cu vorbe

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 septembrie 2015

Marcel Octavian Nicolaescu susţine că soluţia este la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care din 2008 încoace nu a alocat toţi banii necesari acoperirii a jumătate din costurile cu gicacaloria.

Marcel Octavian Nicolaescu susţine că soluţia este la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care din 2008 încoace nu a alocat toţi banii necesari acoperirii a jumătate din costurile cu gicacaloria.

Actualizare 18:55 Primarul general interimar promite că bucureştenii vor avea căldură la iarnă

Primarul general interimar Ştefănel Marin a dat astăzi asigurări că bucureştenii vor avea căldură şi apă caldă în această iarnă furnizate de către RADET, municipalitatea urmând să pună la dispoziţia Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) banii necesari ca să îşi plătească furnizorii, astfel încât, să poată furniza agentul termic necesar Capitalei, transmit surse din presă.

El a explicat că ELCEN are anumite datorii către distribuitorii săi şi trebuie achitate până la un termen, dar aceeaşi problemă o are şi RADET, unde sunt "datorii istorice provenite din perioada mai multor mandate de primari generali", motiv pentru care s-a convenit să fie prioritizate datoriile.

"Garantez că bucureştenii vor primi căldură şi apă caldă în această iarnă. Ne aflăm în acest moment cu bugetul pe masă, la rectificare, de unde voi reuşi să scot anumite sume de bani pentru a le aloca către RADET. Sunt în discuţii şi urmează să le analizăm la nivel guvernamental suma care va fi dislocată din buget pentru ajutorul de încălzire, iar semnalele sunt pozitive şi mai există în exerciţiul bugetar pe trimestrul patru suma alocată pentru RADET, într-un cont escrow din care ELCEN va reuşi să îşi tragă banii pentru a-şi plăti furnizorii. Deci, în acest moment, vreau ca eu şi toată administraţia să transmit un mesaj foarte clar, nu se va întâmpla ca bucureştenii să nu beneficieze de apă caldă şi căldură, este exclus aşa ceva", a afirmat Marin, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Marin a precizat că va avea în această săptămână o întâlnire şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta punctual pe marginea acestui subiect.

Ştefănel Marin a mai spus că suma de 450 milioane lei anunţată de ELCEN că ar fi datoria RADET nu este chiar cea reală.

(A.C.)

----------------

Actualizare 12:48 Raicu: "Ponta minte când spune că fuziunea RADET-ELCEN stă într-o hotărâre a CGMB"

Consilierul general PNL Mircea Raicu l-a acuzat, astăzi, pe premierul Victor Ponta că minte atunci când spune că fuziunea dintre RADET şi ELCEN stă într-o hotărâre a CGMB, precizând că Guvernul trebuie să decidă transferul ELCEN în proprietatea municipalităţii, transmit surse din presă.

Mircea Raicu a spus că, în acest moment, "Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu are ce să facă în ceea ce priveşte fuziunea dintre RADET şi ELCEN", deoarece a adoptat, încă din 2013, printr-o hotărâre de Consiliu, memorandumul privind trecerea ELCEN la Municipiul Bucureşti, iar Guvernul Ponta a adoptat acest memorandum.

"Această solicitare avea menirea de a corecta o greşeală istorică a guvernelor PSD de după anii '90 şi de a întregi sistemul de încălzire al oraşului. Atunci, Guvernul, în mod greşit, a lăsat în patrimoniul unor companii CET-uri care făceau parte din sistemul de încălzire al oraşelor. Multe dintre aceste companii au fost vândute apoi împreună cu CET-urile, iar oraşele au rămas fără sisteme centralizate de încălzire. Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate să se joace cu sănătatea unui oraş de 2,8 milioane de locuitori, din care 1,7 milioane depind de acest sistem de încălzire", a declarat Mircea Raicu, într-o conferinţă de presă care a avut loc înainta şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Raicu a precizat că dacă nu se vor lua măsuri urgente, prăbuşirea RADET va trage după ea şi prăbuşirea ELCEN.

"Oricât va dori domnul Ponta să arunce vina în curtea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, responsabilitatea privind situaţia dificilă în care se află serviciile publice din Bucureşti este a primarului general Sorin Oprescu. Domnul Ponta trebuie să-şi asume faptul că l-a susţinut pe domnul Oprescu şi să încerce să ajute oraşul şi locuitorii acestuia", a mai spus Mircea Raicu.

Acesta a adăugat că suma de 700 de milioane de euro, care este revendicată de către ELCEN, "nu poate fi plătită de către bucureşteni, iar aceştia nici nu au de ce să plătească".

Consilierul general a mai afirmat că, luna viitoare, ar urma să se facă rectificare bugetară şi până atunci se va face o evaluare, vor fi stabilite priorităţile Primăriei şi vor fi acordate sumele necesare RADET pentru a se evita un blocaj.

Raicu a subliniat că asumarea răspunderii Guvernului ar putea debloca "mult mai uşor" această situaţie.

De altfel, Raicu a precizat că bugetul aprobat în primăvara acestui an prevedea bani pentru regii, însă primarul Sorin Oprescu ar fi refuzat să livreze aceşti bani. "Banii au existat dar execuţia bugetară nu s-a făcut", a spus consilierul PNL.

Acesta a menţionat că CGMB va asigura subvenţia pentru încălzire la nivelul la care s-a angajat, dar există aceste probleme care "vin din trecut" şi singura soluţie pentru remedierea lor ar fi fuziunea.

"Dacă Guvernul nu va înţelege acest lucru, se va produce dezastru social şi de mediu în Bucureşti", a conchis Raicu, reafirmând că 1,7 milioane de locuitori riscă să rămână fără căldură, iar RADET şi ELCEN să se prăbuşească.

(S.A.)

----------

Sistemul centralizat de alimentare cu agent termic din Capitală se află într-o criză fără precedent, iar principalii actori (producătorul, primăria generală şi autorităţile centrale) s-au întrecut în vorbe, fără un plan viabil de soluţionare a situaţiei.

În urmă cu două zile, Romgaz a anunţat că va sista livrarea gazelor către ELCEN din 15 octombrie dacă producătorul de energie şi agent termic nu-şi plăteşte datoriile.

Însă conducerea Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a anunţat triumfalist, ieri dimineaţă, că a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie, iar bucureştenii să beneficieze de apă caldă şi căldură în sezonul de iarnă. "Elcen şi Romgaz vor decide, în perioada următoare, modul în care se va realiza reeşalonarea, pe o perioadă de doi ani, a datoriilor de 362 milioane lei (inclusiv penalităţi) acumulate de ELCEN către furnizorul de gaze", a declarat Marcel Octavian Nicolaescu, directorul general al producătorului de energie şi agent termic.

Întrebată dacă confirmă aceste informaţii, conducerea Romgaz ne-a declarat: "Managementul Romgaz este deschis să discute cu ELCEN propuneri concrete şi viabile de stingere a datoriilor şi continuarea relaţiei contractuale. Datoriile restante şi facturile curente sunt în valoare de 362 milioane lei. Propunerile legate de plata restanţelor, de modalitatea de plată şi garantare a plăţilor curente vor fi comunicate şi supuse avizării Consiliului de Administraţie al Romgaz".

Surse apropiate situaţiei susţin că răspunsul diplomat al Romgaz ascunde o situaţie mai gravă: "ELCEN doar a obţinut în CA-ul propriu aprobarea pentru eşalonarea pe doi ani şi pentru garanţiile pe care o să le ofere. Nici vorbă că a bătut palma pe eşalonare. A existat o discuţie de principiu, fără detalii concrete".

Domnul Nicolaescu a mai afirmat ieri că ELCEN a acumulat datorii către furnizorii de gaze, ca urmare a faptului că societatea nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucureşti (distribuitorul de energie termică din Capitală) sumele aferente livrării energiei termice. Directorul ELCEN a explicat: "Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la data de 31.08.2015, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. Am discutat recent cu primarul interimar al Capitalei şi cu reprezentanţii RADET şi pentru prima oară am ajuns la o înţelegere asupra datoriei exacte. Suma de 3,5 miliarde de lei a fost însuşită de toate părţile implicate. De asemenea, ELCEN se află în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiţia că până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane de lei - sumă necesară plăţii furnizorilor de gaze".

Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, ne-a declarat că, într-adevăr, s-a discutat despre datoria regiei către producător şi eşalonarea ei, dar nu există încă un act oficial de recunoaştere: "Încă există discuţii la nivelul CA-ului RADET. Am cerut o proiecţie financiară a veniturilor regiei pe 10 ani ca să vedem dacă avem resurse financiare necesare unei eşalonări. La această dată, 13% din totalul costurilor RADET nu sunt acoperite prin tarif".

Potrivit ELCEN, în decembrie 2008, RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 - noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Conducerea ELECN susţine: "Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 - 31 august 2015, în valoare de 3,3 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară".

Marcel Octavian Nicolaescu susţine că soluţia este la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care din 2008 încoace nu a alocat toţi banii necesari acoperirii a jumătate din costurile cu gicacaloria. În fiecare an, consilierii au bugetat cu 200-300 milioane lei mai puţin decât era necesar, iar RADET a rămas datoare la furnizorul de agent termic. Domnia sa susţine că în şedinţa programată pentru astăzi, CGMB trebuie să rectifice pozitiv bugetul Capitalei şi să aloce suplimentar circa 140 milioane de lei pentru plata datoriilor către ELCEN: "Bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de subvenţie, reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET. Până în prezent, din suma de 570 milioane lei, PMB a achitat 430 milioane lei. Dacă ne-ar da şi datoria veche de aproape 250 milioane de lei, atunci am reuşi să achităm datoriile către furnizorii de gaze".

În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET Bucureşti. În prezent, există două sentinţe executorii (259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei -suspendată provizoriu în perioada 24 iulie - 21 septembrie). ELCEN susţine că va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare.

Marcel Octavian Nicolaescu susţine că fuziunea ELCEN cu RADET nu mai este de actualitate, întrucât legal nu este posibil transferul activelor producătorului, cu titlu gratuit, de la Ministerul Energiei către PMB. "S-a mai vorbit de varianta falimentului RADET, cu crearea unui RADET 2 fără datorii. Este o decizie politică, ce ne-ar putea permite să avem o relaţie contractuală pe baze noi".

Gabriel Dumitraşcu ne-a spus, însă, că toate soluţiile vehiculate în ultima perioadă sunt pompieristice: "Toţi refuză să înţeleagă că ne aflăm într-o criză de sistem din care nu putem ieşi decât dacă se fac noi reglemntări practice, care să ne apropie de termoficarea eficientă din Occident şi dacă se concepe un sistem nou, dimensionat pe actualele nevoi ale Capitalei. Altfel nu facem decât să consumăm inutil puţinele resurse financiare pe care le mai are Bucureştiul".

ELCEN susţine că reuşeşte să finalizeze un amplu program de reparaţii a echipamentelor proprii, astfel încât acestea să fie în stare tehnică favorabilă funcţionarii. Compania afirmă că are pregătite stocuri de păcură - combustibil alternativ folosit în cazuri extreme, în conformitate cu reglementările de mediu, pentru a susţine o eventuală reducere a livrărilor de gaz, în sensul în care ele vor fi dirijate cu precădere către populaţie.

Compania caută acum să împrumute peste 100 milioane de lei de la bănci pentru a avea capitalul necesar pentru plata gazelor la iarnă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MA GANDESC CUM M-AS SIMTI EU IN LOCUL ALINEI PLIMBANDU-MA PE POST DE MINGE DE PING-PONG INTRE DECIDENTI

    SPER SA NU MAI FIE MULT PANA LA IESIREA "LA LUMINA" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb