• Reprezentanţii Depozitarului Central spun că îşi vor apăra poziţia pe piaţă şi cheamă Comisia în instanţă
• Teodor Ancuţa: Cei de la BVB se tem de concurenţă
• Adrian Mănăilă: CNVM ne-a spus, iniţial, că nu poate exista decât un singur Depozitar
Bursa de la Sibiu a mai făcut un pas spre lansarea pieţei "spot", după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat, ieri, funcţionarea Depozitarului Sibex şi a aprobat regulamentele de organizare şi funcţionare a acestuia, potrivit domnului Teodor Ancuţa, preşedintele instituţiei sibiene.
Înfiinţarea Depozitarului de la Sibiu a fost intens contestată de reprezentanţii Depozitarului Central (DC), transformându-se în timp, într-un măr al discordiei dintre cele două Burse. În prezent, Depozitarul Sibex face obiectul unui proces intentat instituţiei sibiene de reprezentanţii DC, aceştia solicitând constatarea nulităţii Depozitarului din Sibiu pe motiv că "obiectul său de activitate este ilicit şi contrar ordinii publice".
Preşedintele bursei sibiene spune, însă, că celor de la Bucureşti le este frică de concurenţă şi că toate eforturile lor sunt canalizate către reducerea la minim a concurenţei pe care le-o face Bursa de la Sibiu. Totodată, reprezentanţii Sibex susţin că România nu este prima ţară în care există două depozitare, situaţii similare fiind întâlnite peste tot în Europa.
"Cei de la BVB au contestat înfiinţarea Depozitarului de la Sibiu şi pe motiv că nicăieri în lume nu mai există, în aceeaşi ţară, două depozitare. Eu îi contrazic şi le ofer drept exemple ţări ca Turcia, Croaţia sau Polonia unde co-există două astfel de instituţii", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Ancuţa, adăugând: "Intersul celor de la BVB este să existe o singură Bursă pentru că sunt conştienţi că Bursa din Viena nu va cumpăra Bursa din Bucureşti atât timp cât va exista Sibex".
Reprezentanţii Depozitarului Central susţin că la baza divergenţei dintre cele două instituţii se află interpretările diferitele ale legii date de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare la o distanţă de aproape trei ani una de alta.
"În urmă cu trei ani, CNVM ne-a spus că nu poate exista decât un singur Depozitar Central şi ne-a obligat să îl constituim, ceea ce a presupus foarte multe investiţii din partea Bursei de Valori Bucureşti", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Adrian Mănăilă, membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central. Domnia sa a explicat: "După trei ani de când s-a pronunţat, pentru prima dată, asupra legii, CNVM se întoarce şi interpretează altfel lucrurile spunându-ne că pot exista şi 20 de depozitare. Acum vrem să vedem şi noi cine a interpretat greşit legea şi când".
Domnul Mănăilă ne-a mai spus că membrii Consiliului de Administraţie al DC au decis, la începutul acestui an, să atace în instanţă CNVM, după ce aceasta a respins o contestaţie a DC împotriva înfiinţării omologului său de la Sibiu. Ulterior, reprezentanţii DC au trimis o contestaţie similară Băncii Naţionale a României, de la care nu au primit, însă, nicio reacţie, potrivit unor surse.
"Am decis, atunci, să utilizăm toate căile legale împotriva înfiinţării Depozitarului Sibex. Aceasta este o decizie de business, nu are nicio legătură cu conflictele dintre cele două Burse: dacă ai o poziţie pe piaţă, trebuie să o aperi", a explicat domnul Mănăilă.
Depozitarul Central şi-a început activitatea la 03 ianuarie 2007, în baza deciziilor de înfiinţare şi funcţionare emise de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, asigurând prestarea serviciilor de depozitare şi registru cu valori mobiliare, tranzacţionate pe pieţele reglementate şi în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare, precum şi orice operaţiuni în legătură cu acestea, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei.
Ulterior, în baza autorizaţiei de funcţionare emisă de BNR la 2 martie 2007, DC şi-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare, potrivit sursei citate. Aceasta menţionează şi că Depozitarul Central este singura instituţie abilitată să asigure o evidenţă unitară şi centralizată a operaţiunilor cu valori mobiliare tranzacţionate pe pieţele reglementate sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare.
Depozitarul Central Sibex a fost constituit pe 21 August 2008, când a avut loc Adunarea Constitutivă a acestuia. Capitalul social al Depozitarului este de 12 milioane de lei, existând 13 acţionari fondatori. Structura acţionariatului se prezintă astfel: SIBEX - 58% din capitalul social, restul de 42% fiind reprezentat de SIF-uri şi SSIF-uri.