Bugetul în Parlament: zgîndărindu-i pe sindicalişti

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2005

Social-democraţii au descoperit punctul sensibil al proiectului de buget: premierul Tăriceanu a promis că va aloca 5% învăţămîntului, dar, în ceea ce s-a prezentat Parlamentului, Educaţia apare tot cu 3,9%. De aici PSD trage două concluzii: ori primul ministru i-a minţit pe profesori, ori există un al doilea proiect de buget, în umbră. Oricum, opoziţia va vota contra proiectului.

Premierul Tăriceanu a precizat că nivelul de 5% pentru învăţămînt a rezultat dintr-un acord cu sindicatele şi că bugetul prezentat în Parlament va fi discutat în forma aceasta, cu 3,9%, înaintată de guvern.

Premierul Tăriceanu a declarat că a obţinut acordul ministrului finanţelor publice că va finanţa proiectele de dezvoltare în învăţămînt care au fost promise profesorilor şi care fac diferenţa dintre suma din buget reprezentînd 3,9% şi cea de 5% care face subiectul controversei. Se înţelege de aici că banii promişi în plus sindicatelor sînt doar potenţiali - ei ar putea să existe, dar condiţionaţi de existenţa proiectelor. Tăriceanu nu a precizat care ar fi sursa de finanţare a acestui supliment. Putem imagina că banii ar putea proveni din programe internaţionale ori din vînzarea BCR.

PSD nu acceptă însă astfel de explicaţii. Atitudinea PSD pare să aibă o strînsă legătură cu protestele din stradă ale sindicatelor. Ele vin să pună gaz pe foc atunci cînd totul părea că se va linişti, după ce profesorii fuseseră cît de cît satisfăcuţi de promisiunea investiţiilor în învăţămînt. Consecinţa nu putea să fie decît una: încurajaţi şi de situaţia din Parlament, sindicatele din învăţămînt continuă greva.

Scenarita: Băsescu şi PSD au acelaşi interes - să sprijine protestele

Ca de fiecare dată cînd apar conflicte sociale de proporţii se fac şi scenarii privind implicarea partidelor politice. În situaţia actuală, cînd nu este declarată oficial o grevă generală dar protestele au cuprins toată ţara, cei dintîi ies la atac social-democraţii.

Un studiu al Institutului Social Democrat avertizează PSD asupra "intensificării comportamentului autoritar" al lui Traian Băsescu. Specialiştii institutului consideră că şeful statului ar fi instigatorul grevelor, prin aceasta intenţionînd să dea o "lovitură de stat sindicală". Adică să spulbere guvernul Tăriceanu prin scoaterea oamenilor în stradă.

Acceptînd teoria că Băsescu ar avea interes să răstoarne guvernul, observă că, tot aşa, şi PSD ar putea avea interes să producă alegeri anticipate. Tema anticipatelor a fost relansată de Mircea Geoană, probabil în speranţa că-şi va mai înviora puţin membrii de partid. În contextul în care Curtea Constituţională a decis că Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu rămîn la conducerea Parlamentului, căderea Proiectului de buget pe 2006 prin presiunea străzii ar contribui decisiv la dezechilibrarea Guvernului. Ba, chiar, în primăvară am putea avea anticipate...

Dincolo de orice speculaţii, sînt cîteva aspecte care merită scoase în evidenţă. În primul rînd acţiunile sindicale sînt mult prea concertate pentru a fi întîmplătoare concomitenţa lor. Ele par că s-au născut toate dintr-un buget de stat prost făcut, care îi lasă pe oameni muritori de foame.

În al doilea rînd, aproape că niciodată pînă acum, satisfacerea unei părţi a cererilor nu a condus la stingerea conflictului. Să fie iar din întîmplare? Poate că mai curînd ar fi o întîmplare dacă politicul nu şi-ar fi băgat coada...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb